Mainos

Suuret energiaverot elintarviketeollisuuden riesana

Suomen korkeat energiaverot syövät elintarviketeollisuusyristysten taloutta. Ruotsissa yritykset maksavat veroa huomattavasti vähemmän.

Paljon energiaa käyttävä elintarviketeollisuus on huolissaan energiaverojen suuruudesta. Närpiöläien perunanjalostaja Börje Norrgård on hakenut tuloksetta veron kohtuullistamista suomalaisviranomaisilta. Torstaina hän jätti asiasta kantelun EU:n komissiolle.

Norrgårdin tehtaalla Närpiössä jalostetaan perunaa. Esikäsittelyä seuraa kuivaaminen. Prosessi vie paljon energiaa, raskaan polttoöljyn ja sähkön osuudet yrityksen liikevaihdosta nousevatkin 15 prosenttiin. Energiaverojen osuus jalostusarvosta ylittää kahdeksan prosenttia. Luvut ovat niin suuria, että ne vaikuttavat kilpailukykyyn.

Toimitusjohtaja Börje Norrgård pitääkin energiaveroja kohtuuttomina:

- Koska kilpailemme eurooppalaisilla markkinoilla, täytyy meidän olla myös samalla viivalla kilpailijoiden kanssa, Norrgård sanoo.

Nyt sama viiva on kaukana. Ruotsissa Norrgård maksaisi energiaveroja alle neljänneksen Suomen summista.

- Polttoaineiden valmisteverosta on tullut ylimääräinen kustannustekijä suomalaiselle energiaintensiiviselle yritykselle, ja tältä osin kustannuserot polttoiaineiden valmistelveron osalta ovat hyvin huomattavia verrattuna esimerkiksi saksalaisiin, hollantilaisiin tai ruotsalaisiin yrityksiin Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen.

Polttoaineiden valmisteveroista voi Suomessa vapautua. Siitä määräävä säädös on kuitenkin yli 50 vuotta vanha. Verotuksellisesti esimerkiksi perunan käsittelyssä käytettävät koneet ja paperikoneet ovat erilaisessa asemassa. Vuoden 1950 liikevaihtoverolain mukaan verovapaus voidaan myöntää mikäli liekki tai savukaasu koskettaa prosessin aikana tuotetta. Paperin valmistuksessa näin käy silloin, kun paperia päällystetään. Lisärajana on 50 000 euron omavastuu, mikä asettaa pienet ja suuret yritykset eriarvoiseen asemaan. Juuri yritysten erilainen verokohtelu oli Norrgårdin kantelun keskeinen vaikutin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 29.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.