Mainos

Suuressa autorikosjutussa tuomioita

Vantaan käräjäoikeus on tuominnut omaisuusrikoksia pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa tehtailleen miesjoukon eri mittaisiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.

Kyseessä on ensimmäinen isompi tuomiorypäs juttukokonaisuudessa, joka käsittää useita satoja omaisuusrikoksia vuoden 1998 huhtikuusta tämän vuoden helmikuuhun. Tuomion sai yhdeksän helsinkiläistä miestä.

Lähinnä Itä-Helsingistä kotoisin olevat 20-28-vuotiaat miehet keskittyivät viemään arvoesineitä autoista ja työkaluja omakotitalojen rakennustyömailta. Pääasiassa varkausrikoksista annetut tuomiot vaihtelivat 60 päivästä 1 vuoteen ja seitsemään kuukautta vankeutta.

Kovimman rangaistuksen sai 23-vuotias metalli- ja autotyöntekijä, jonka syyksi luettiin 85 rikosta. Muista päätekijöistä yli vuoden vankeutta saivat 27-vuotias kaivinkoneenkuljettaja (1vuosi 4kuukautta), 26-vuotias opiskelija ja 22-vuotias nuoriso-ohjaaja (1v3kk) sekä 20-vuotias sekatyömies (1v2kk). Myös kukin heistä tuomittiin kymmenistä rikoksista. Kätkemisrikoksista sai vuoden vankeustuomion anastettua omaisuutta vastaanottanut 34-vuotias helsinkiläismies.

Oikeudessa miehet myönsivät valtaosan syytteistä. Pienen osan syytteistä käräjäoikeus päätti hylätä.

Vahingot noin 120 000 euroa

Miehille on luvassa vielä roppakaupalla lisää syytteitä. Laajuutensa takia juttukokonaisuus käsitellään oikeudessa viidessä osassa.

Muutama rikos käsiteltiin jo huhtikuussa niin sanottuina vangitun juttuina. Nyt käsiteltiin sarjan alkupään tekoja eli vuoden 1998 huhtikuun lopun ja vuoden 2000 syyskuun alun rikoksia.
Suurin osa lopuista syytteistä on jo vireillä käräjäoikeudessa.

Voroista ahkerinta, 23-vuotiasta metalli- ja autotyöntekijää, odottaa vielä noin 170 syytettä. Käräjäoikeus määräsi miehet maksamaan varkauksien uhreille ja vakuutusyhtiöille noin 120 000 euron korvaukset pelkästään tästä ensimmäisestä syytepaketista. Poliisi on arvioinut, että kaikkiaan vahingot ovat ainakin 700 000 euroa. Suomen suurin autorikosjuttu

Vantaan poliisi on luonnehtinut kokonaisuutta Suomen suurimmaksi autorikosjutuksi. Epäiltyjä varkauksia ja muita tekoja on yli 600. Kun suuressa osassa niistä mukana on ollut pari-kolme miestä, löytyy syyttäjän papereista rikoksia jopa tuhannen verran.

Käräjäoikeus otti kokonaisuuden huomioon rangaistuksia mitatessaan. Perustelujen mukaan nyt jaettu tuomio voi joiltakin olla ankarampi kuin jos tekoja olisi arvioitu irrallaan kokonaisuudesta.

Kaikki tuomiot tulivat ehdottomina, mitä oikeus perusteli muun muassa rikosten vakavuudella, yhä vireillä olevien syytteiden määrillä sekä joidenkin miesten aiemmalla rikollisuudella.

Yhden miehen neljän kuukauden vankeusrangaistus muutettiin yhdyskuntapalveluksi. Hänelle rikollisen elämän arveltiin olevan jo menneisyyttä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.