Mainos

Suunta oikea, määrä väärä

Hallituksen budjetin kehysriihessä tekemät ratkaisut ovat kirvoittaneet jo runsaasti kannanottoja. Päätöksiä pidetään suunnaltaan oikeina, mutta etenkin oppositio pitää määrää riittämättömänä. Hallituspuolueet ovat tietenkin tyytyväisiä.

Hallituspuolue kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi kiittelee tehtyjä ratkaisuja sanoen, että hallitus turvaa suomalaisten peruspalveluita.

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä on tyytyväinen, että takuueläkkeen tulo varmistui kehysriihessä, kuten myös lapsiperheiden etuuksiin indeksitarkistukset. -Perusturvaa parannetaan myös uudella aktiivituella, jota ryhdytään maksamaan perusturvaan, kun työtön osallistuu koulutukseen tai muihin työkykyä tukeviin toimenpiteisiin, selvittää Hyssälä.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on tasan päinvastaista mieltä kuin Ravi. Urpilaisen mukaan hallituksen toimet kuntien hyväksi ovat täysin riittämättömiä, vaikkakin kuntien yhteisövero-osuuden nostaminen on oikeansuuntainen ratkaisu.

Oppositiopuolue kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen on demarien kanssa samoilla linjoilla. -Hallituksen kehysriihi on pettymys kuntapalvelujen kannalta. Hallituksen esittämät toimet eivät millään tavoin riitä auttamaan kuntia talousahdingossa, muotoilee Räsänen.

Järjestöt opposition linjoilla

Kuntaliiton kannanoton voisi tiivistää vanhaan toteamukseen "tyhjän saa pyytämättäkin". Kuntaliiton muotoilu vain on toinen: "Kuntaliitto pitää riittämättöminä hallituksen kehysriihessä sovittuja toimia kuntatalouden vahvistamiseksi ja peruspalvelujen turvaamiseksi."

STTK:n kannanotto on poliittisen opposition lausuntojen kaltainen. Järjestö toteaa toimet oikeansuuntaisiksi, mutta riittämättömiksi. -Kuntien valtionosuuksia olisikin tullut korottaa selvästi esitettyä enemmän. Sen enempää kuntalaiset kuin kunta-alan työntekijät eivät ole nykyisen taantuman syyllisiä, STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen lataa.

Veronmaksajat toivoo odottaa pidättyvyyttä

Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen kantaa huolta kansalaisten verotuksesta. Lehtinen katsoo hallituksen tukevan merkittävästi kuntien taloutta korottamalla väliaikaisesti kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta. Lisäksi jo aiemmin päätetty Kela-maksun poisto edesauttaa kuntataloutta selvästi, arvioi Lehtinen.

- Valtio tulee nyt varsin mittavasti kuntia vastaan niiden talousahdingossa. Kunnilta sopii tässä tilanteessa odottaa pidättyvyyttä kunnallisveroprosenttiensa nostamisessa.

EK pettyi kehysriiheen

Elinkeinoelämä on pettynyt hallituksen päätöksestä korottaa yritysten energia- ja ympäristöveroja yhteensä yli 500 miljoonalla eurolla vastapainona työnantajan Kela-maksun poistamiselle. Tällainen ratkaisu keskellä syvää taantumaa vahingoittaa EK:n mukaan yritysten uskoa tulevaan ja tosiasiallisesti kumoaa aiemman elvytyspäätöksen monilla toimialoilla.

- Hallituksen päätös on huonosti harkittu ja onnettomasti ajoitettu, kommentoi EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs.

Katso Matti Maunun juttu ja Vantaan kaupunginjohtaja Juhani Paajasen haastattelu (Kymmenen uutiset 24.3.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.