Mainos

Suunnittelutoimistoissa alkaa lakko

Ensimmäisessä vaiheessa lakon piirissä on 26 yritysryhmää. Lakkoa aiotaan laajentaa kahden viikon kuluttua koskemaan kaikkia alan yrityksiä.

Osassa insinööri- ja suunnittelutoimistoja alkaa lakko aamulla kello 6. Ylempiä toimihenkilöitä edustava Akavan YTN hylkäsi illalla piirisovittelija Esa Lonkan sovintoehdotuksen. YTN:n hallitus oli asiasta yksimielinen.

Lakko vaikuttaa ensi vaiheessaan Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liiton suurimmissa jäsenyrityksissä. Lakon piirissä on 26 yritysryhmää.

YTN on uhannut laajentaa lakkoa kahden viikon kuluttua. Silloin se koskisi liiton jäsenyrityksiä. Alalla työskentelee noin 9000 ylempää toimihenkilöä.

Suunnittelutoimistoissa tehdään esimerkiksi teollisuuden, erilaisten rakennusten ja infrastruktuurihankkeiden suunnittelua sekä myydään konsulttipalveluja.

Lonkan mukaan sovintoehdotus olisi tuottanut kolmen vuoden aikana yhteensä 15,4 prosentin palkankorotukset. Osa niistä oli sellaista järjestelyvaraa, jonka jakamisesta työnantaja olisi voinut päättää.

Toimihenkilöiden tavoitteena oli saada yli 15 prosenttia jo kahden vuoden aikana. Kolmannelle sopimusvuodelle tavoitteena oli teollisuuden yleisen linjan mukaiset korotukset ja niiden päälle 2,9 prosenttia. Vaatimustaan YTN on perustellut sillä, että palkat suunnittelutoimistoissa ovat 8 prosenttia jäljessä siitä, mitä teollisuudessa maksetaan vastaavaa työtä tekeville.

Neuvotteluissa kiisteltiin myös työmatkakorvauksista. Toimihenkilöt halusivat, että vapaa-ajalla työmatkaan käytetystä ajasta maksetaan vähintään yksinkertainen tuntikorvaus. Sovittelijan ehdotuksessa heille tarjottiin yli kolme tuntia kestäneestä matkustamisesta 31 euron suuruinen korvaus. Jos työmatkaan kuluu enemmän kuin kuusi tuntia omaa aikaa, korvaus olisi 62 euroa. YTN:n mukaan korvaus ei olisi koskenut kaikkia työmatkoja ja sitäkin olisi alettu maksaa vasta vuonna 2009.

Työnantaja epäilee lakon pitävyyttä

Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitossa arvellaan, että ylempien toimihenkilöiden huomenna alkava lakko ei toteudu aivan niin, kuin lakkojärjestö YTN:ssä uskotaan.

Liiton toimitusjohtaja Timo Myllys sanoi odottavansa, että toimihenkilöitä tulee kuitenkin töihin, kun he ovat nähneet, minkätasoisen palkkatarjouksen heidän järjestönsä hylkäsi.

- Tarjolla oli yksityisen sektorin korkein palkkaratkaisu.

Myllyksen mielestä nyt ollaan tilanteessa, josta ulospääsy on todella vaikeaa. Hän sanoi, että tarjolla ollut palkkataso oli jo äärirajoilla.

Jos taas käy niin, että lakko puree, se voi Myllyksen mukaan vaikuttaa melko nopeasti projektien aikatauluihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.