Suunnittelijoiden lakko vaikuttaa ensin telakoilla

Työnantajan arvion mukaan lakkoon olisi lähtenyt noin 3000 toimihenkilöä, kun taas Toimihenkilöpuolen mukaan lakkoon osallistuu 6000-7000 henkilöä.

Insinööri- ja suunnittelutoimistoissa tänään alkanut lakko vaikuttaa jatkuessaan nopeimmin telakoilla. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liiton toimitusjohtaja Timo Myllys kertoi, että siellä suunnittelutyö koskee yleensä jo meneillään olevia rakennushankkeita.

Lakon aloittaneet ylemmät toimihenkilöt suunnittelevat myös muun muassa teollisuus- ja muita rakennuksia sekä teitä.

Työnantajan sekä lakkojärjestö Akava/YTN:n ensi tiedot lakkoon osallistuvien määrästä poikkesivat melkoisesti toisistaan. Työnantajan arvion mukaan lakkoon olisi lähtenyt noin 3000 toimihenkilöä.

Toimihenkilöpuolen mukaan lakko alkoi "erittäin kattavasti" ja siihen osallistuu 6000-7000 henkilöä. Lakon piirissä on tässä vaiheessa 26 isointa yritysryhmää ja noin 80 prosenttia alan yrityksistä. Myöhemmin lakko uhkaa laajentua pienempiin yrityksiin.

Myllyksen antaman karkean nyrkkisäännön mukaan jokainen lakkopäivä viivyttää päivällä suunnittelun valmistumista. Julkisen alan hankkeita kuten teitä suunnitellaan yleensä ennen rakentamisen aloittamista, mutta teollisuudessa suunnitellun viivästyminen voi vaikuttaa rakennustöihin nopeastikin.

- Viime kädessä viivästymisestä kärsii asiakas, sillä lakko on sopimuksiin kirjattu force majure -este, mikä oikeuttaa sopimuksen pidentämiseen, hän muistutti.

Lakko alkoi, kun toimihenkilöitä edustava Akavan YTN hylkäsi piirisovittelija Esa Lonkan sovintoehdotuksen. Järjestön mukaan ratkaisulla ei olisi juurikaan korjattu sitä jälkeenjääneisyyttä, mikä suunnittelualan palkoissa on verrattuna teollisuudessa yhtä vaativaa työtä tekeviin.

Toimihenkilöjärjestön tavoitteena oli myös, että työajan ulkopuolella kertyneistä työmatkatunneista maksettaisiin vähintään yhden tunnin palkkaa vastaava korvaus. Sovittelijan ehdotuksessa korvaus jäi YTN:n asiamiehen Teemu Hankamäen mukaan 20-30 prosenttiin tuntipalkasta.

Nyt alkanut suunnittelijoiden työtaistelu on akavalaisten ylempien toimihenkilöiden ensimmäinen isompi lakko. Ajankohta on nähty otolliseksi, sillä lakkojärjestön mukaan suunnittelutoimistoissa tilauskirjat ovat täynnä ja alalla vallitsee työvoimapula.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat