Mainos

Suunnitteilla uusi eurooppalainen autojätti

Italialainen Fiat yrittää luoda maailman toiseksi suurinta autokonsernia yhdessä Chryslerin ja saksalaisen Opelin kanssa.

Fiatin pääjohtaja Sergio Marchionne vieraili tänään Berliinissä. Hänen tarkoituksenaan oli yrittää keskellä autoteollisuuden kaikkien aikojen kriisiä yhdistää Fiatin, Chryslerin ja amerikkalaisen General Motorsin eurooppalaiset merkit jopa seitsemän miljoonaa autoa vuodessa tuottavaksi jättikonserniksi.

Syksyn vaaleihin valmistautuva Saksan hallitus on luvannut tukea GM:n tytäryhtiötä Opelia, jos sille löydetään sopiva ostaja, joka lupaa säilyttää mahdollisimman suuren osan saksalaisista työpaikoista. Ainakin pääosin Fiat täyttää nämä edellytykset.

- Opel tulee pysymään brändinä ja samoin saksalainen pääkonttori ja saksalaiset tehtaat, joissa lopullinen kokoaminen tapahtuu tulevat suunnitelman mukaan säilymään, lupaa talousministeri Karl-Theodor zu Guttenberg.

Saksassa Fiatin suunnitelmiin suhtaudutaan kuitenkin varauksellisesti, koska suurfuusio vie väistämättä tuhansia työpaikkoja. Fiatilla ja Opelilla on paljon päällekkäisyyksiä ja juuri siksi Opelin Eisenachin tehtaalla tänään vieraillut ulkoministeri ja demareiden kansleriehdokas Frank-Walter Steinmeier haluaisivat ohjata Opelin itävaltalaisen autoteollisuusalihankkija Magnan kylkeen.

- Olen iloinen, että on kaksi yksityistä, strategista teollisuusinvestoijaa. Kumpi sopii Opelille paremmin, siitä keskustellaan seuraavien viikkojen aikana, kun yksityiskohtaisempi suunnitelma saadaan pöydälle, toteaa ulkoministeri Steinmeier.

Suurfuusion kompastuskiveksi noussee kuitenkin se, ettei Fiat itse halua ottaa lisää velkaa ja vaatii Saksalta miljardeja GM:n Euroopan toimintojen velkojen takaamiseksi. Fiatin, Chryslerin ja Opelin yhteenliittymää ei markkinoilla pidetä erityisen elinkelpoisena. Pahimmassa tapauksessa koko rakennelma kaatuu ja Euroopan GM:n velat jäävät saksalaisten veronmaksajien maksettavaksi.

Katso Tapio Nurmisen raportti Münchenistä (Kymmenen uutiset 4.5.2009)

Katsomo-video ei ole saatavilla

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.