Suun terveyden hoitoon kaivataan laatusuosituksia

Lasten ja nuorten suun terveydessä on tapahtunut muutos huonompaan. Hammashoitoon kaivataan valtakunnallisia laatusuosituksia.

Terveyskeskusten suun terveydenhuoltoa on selvitetty kahdella Stakesin kyselyllä. Selvitysten mukaan hyvien käytäntöjen yhtenäistämiseen kaivataan laatusuosituksia, ja väestön sekä erityisesti lasten ja nuorten suun terveydessä on tapahtunut muutoksia huonompaan suuntaan 1970-luvulta vuoteen 2000.

Oikomishoidoissa on paljon alueellisia eroja

Keväällä 2002 terveyskeskuksissa oikomisjärjestelyjä, hoitokäytäntöjä ja niitä ohjaavia näkemyksiä selvittäneen kyselyn mukaan erot olivat edelleen kasvaneet verrattuna 1990-luvun alkuun. Oikomishoitoon pääsy jakautui kunnittain epätasaisesti. Oikomishoidon käytännöt olivat muuttuneet vähän 1990-luvulla. Vastauksissa korostui hoitomenetelmien vaikuttavuutta koskevan tutkimustiedon puute, ja valtakunnallisia suosituksia kaivattiin hoidon tarpeen arvioinnin yhtenäistämiseksi.

Kysely tehtiin eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kiinnitettyä huomiota oikomishoitoon pääsyn eroihin kunnissa.

Lasten ja nuorten suun terveys on vaarassa huonontua

Lasten ja nuorten suun terveydenhuollossa pitkään jatkunut myönteinen kehitys pysähtyi 1990-luvulla. Alle kouluikäisten terveys jopa huononi vuonna 2000. On myös viitteitä siitä, että lääneissä erot hoidossa käyneiden määristä ovat kasvamassa.

Terveyden edistämiskeinoja onkin arvioitava uudelleen, että voitaisiin paremmin turvata väestön suun terveyden hyvä kehitys jatkossa.

Tiedot ovat valtakunnallisesta seurannasta, joka kuvaa terveyskeskusten keskeistä suun terveydenhuoltoa ja väestön suun terveyttä 1970-luvulta vuoteen 2000.

Uuteen hammashoidon multimediaohjelmaan voit tutustua osoitteessa: http://www.kehitysvammaliitto.fi/kauppaframe
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat