Mainos

Suu Kyin kotiaresti tuomitaan maailmalla

Maailmalla paheksutaan Myanmarin oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin saamaa tuomiota. Myanmarin oikeus tuomitsi Suu Kyin tänään 18 kuukaudeksi kotiarestiin.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon on kritisoinut päätöstä asettaa maan tunnetuin oppositiojohtaja arestiin. Suu Kyi ei arestistaan pysty osallistumaan maan tuleviin vaaleihin. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään käsittelemään asiaa.

Niin ikään EU on tuominnut arestin ja vaatinut oppositiojohtajan vapauttamista. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on puolestaan vaatinut EU:ta asettamaan uusia pakotteita Myanmaria vastaan. EU on määrännyt maalle pakotteita vuosina 1996 ja 2007.

Myös Iso-Britannian pääministeri Gordon Brown kertoo olevansa "surullinen ja vihainen" tuomiosta. Hän pyysi YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan maailmanlaajuisen asemyyntikiellon Myanmarin juntalle. Brownin mukaan "hirmusyytösten" takana on ajatus estää Suu Kyitä osallistumasta ensi vuoden vaaleihin.

Yhdysvallatkin tuomitsee oppositiojohtajan saaman tuomion. Presidentti Barack Obama sanoo tiedotteessaan, että Myanmarin tulee välittömästi ja ehdoitta vapauttaa Aung San Suu Kyi.

Suu Kyitä syytettiin kotiarestin ehtojen rikkomisesta amerikkalaisen John Yettaw'n uitua hänen taloonsa toukokuussa. Yettaw sai seitsemän vuotta vankeutta ja pakkotyötuomion turvallisuuslakien rikkomisesta. Presidentti Obama ilmoitti lisäksi olevansa huolissaan Yettaw`n saamasta tuomiosta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan tuomio on "häpeällinen" ja pelkkää poliittista teatteria. Järjestö vaatii Suu Kyin välitöntä vapauttamista ilman ehtoja.

(MTV3 - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.