Mainos

Suu- ja sorkkatautia kansallispuistossa

Ensimmäinen suu- ja sorkkatautitapaus on löydetty kansallispuistosta Lounais-Englannista.
Maatalousviranomaisten mukaan löytö lisää pelkoa, että tauti leviäisi villieläinten välityksellä kansallispuistossa laiduntavaan karjaan. Tapaus löydettiin Dartmoorin kansallispuistossa vuokratilalla olevasta karjasta Devonissa. Britannian maataloustuottajien järjestö kuvasi taudin leviämistä puistoon "painajaismaiseksi".

Puistossa laiduntaa noin 46 000 nautaa ja lammasta. Ulkoilijoita ja pyöräilijöitä on jo kielletty liikkumasta kansallispuiston alueella, mutta tauti voi hyvinkin levitä karjaeläimiin villieläinten välityksellä. Monet eläimet kantavat tautia sairastumatta itse siihen.

Suu- ja sorkkatautiepidemia laajeni yhä sunnuntaina, kun Britanniassa löydettiin jälleen viisi uutta tautitapausta. Kaikkiaan saarivaltakunnassa on tavattu jo 57 suu- ja sorkkatautitapausta. Noin 53 000 eläintä on tähän mennessä teurastettu taudin taltuttamiseksi. Taudin pelätään jo levinneen Ranskaan, Belgiaan ja Tanskaan, joissa ensimmäisiä tautiepäilyjä on jo ehditty tutkia. Ensimmäisissä testeissä kaikki tapaukset ovat osoittautuneet negatiivisiksi, mutta lopullisia tuloksia odotettiin alkuviikosta.

Britanniassa lihavarastot alkoivat sunnuntaina käydä vähiin. Monissa supermarketeissa lihaa oli jäljellä vain muutamaksi päiväksi. Kaupat joutunevat täydentämään varastojaan ja tuomaan lihaa ulkomailta. Kaupat varoittivat mahdollisista lihan hinnan korotuksista.

(STT-AP-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.