Suu- ja sorkkatauti levinnyt manner-Eurooppaan?

Suu- ja sorkkataudin epäillään levinneen myös manner-Eurooppaan. Belgialaisen sikatilan näytteet kuitenkin negatiivisia.

Sekä Belgiassa että Ranskassa pelätään suu ja sorkkataudin levinneen jo manner-Eurooppaan. Ranskassa taudin epäillään levinneen lammasfarmille, Belgiassa puolestaan yhteen sikalaan.

Ensimmäiset suu- ja sorkkatautitestit belgialaistilalla ovat kuitenkin osoittautuneet negatiivisiksi, ilmoitti Belgian maatalousministeriö aamulla. Testejä jatketaan siltä varalta, että Britanniasta liikkeelle lähtenyt suu- ja sorkkatauti on levinnyt Belgiaan. Epäilty sikatila on asetettu karanteeniin 20 kilometrin säteellä. Uusien testitulosten pitäisi valmistua vielä tämän päivän aikana. Epäillyn belgialaistilan kaikki yli 300 sikaa on teurastettu.

Belgian maatalousministeri Jaak Gabriels on kieltänyt kaikkien elävien eläinten kuljetukset koko maassa. Kuljetuskielto koskee myös lemmikkieläimiä. Aiemmin eilis iltana Turkki ilmoitti löytäneensä joitakin eläimiä, joiden epäillään sairastavan suu- ja sorkkatautia. Eläimet paikannettiin maan keskiosista.

Brittien tilanne pahenee

Tilanne Britanniassa pahenee entisestään. Tänään on löytynyt viisi uutta tautitapausta eri puolilta maata.

Kaikkiaan suu ja sorkkatautia on tavattu nyt 48 tilalla ja teurastamossa. Britanniassa on teurastettu tähän mennessä yli 40 000 eläintä. Eläinkuljetusten kielto on ajanut terveetkin tilat epätoivoon.

-Rahantulo on nyt tiukassa. Tilanne on todella kehno, sanoo karjankasvattaja Laurence Matthews.
-Minä tarvitsen käteistä joka viikko, jotta voin maksaa palkat ja muut menot. Rahaa ei nyt tule ja minä joudun ylittämään tilini, Matthews miettii.

Jonkinlaista helpotusta ahdinkoon on tulossa alkuviikosta, lupaa pääministeri Tony Blair.
Karjankasvattajat voivat anoa erikoislupaa kuljetuksille suoraan teurastamoihin.

-Ne voidaan myöntää erittäin tiukoin ehdoin, mutta se takaa sen, että edes jokin määrä brittilihaa saadaan elintarviketuotantoon, sanoo Blair

Britanniassa ja sen ulkopuolella päätöstä on jo ehditty arvostella. Pahin uhkakuva on, että eläinkuljetusten aloittaminen saa taudin riistäytymään täysin käsistä. Irlannissa ei ole jätetty mitään sattuman varaan.

Pohjois-Irlannissa on yksi tila taudin saastuttama ja yli tuhat poliisia ja sotilasta valvoo, ettei sieltä tuoda rajan yli teuraseläimiä

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat