Mainos

Suu- ja sorkkataudin torjunta alkaa Suomessa

Maa- ja metsätalousministeriö tiukentaa Britanniassa riehuvan suu- ja sorkkataudin varotoimia Suomessa.

Altaassa desinfioidaan kengät

Helsinki-Vantaan lentoasemalla aletaan jo viikonloppuna tai viimeistään maanantaina desinfioida kaikkien Britanniasta saapuvien matkailijoiden kengänpohjat. Käytännössä viimeistään ensi maanantaina kaikki Britanniasta saapuvat matkustajat astuvat Helsinki-Vantaan lentoasemalla altaaseen, jonka pohjalla on desinfiointiainetta. Matkailijoille ja eläintenkuljettajille annetaan asiasta myös ohjeita lentokentillä ja satamissa.

Tarkoituksena on estää suu- ja sorkkataudin kulkeutuminen Suomeen. Maa- ja metsätalousministeriö kieltää myös ruoantähteiden syöttämisen tuotantoeläimille. Ruokajätteen jakelu on kielletty tästä päivästä alkaen kaikilla sika- ja siipikarjatiloilla, sillä epidemian uskotaan alkaneen kouluruoasta. Britanniassa riehuvan suu- ja sorkkatautiepidemian uskotaan tarttuneen sikoihin kouluruoan tähteistä.

Jalkoja

Tähteiden kuumentamista ei pystytä valvomaan luotettavasti. Britanniassa käyneiden pitäisi myös pestä vaatteensa pesukoneessa tai kuumentaa ne saunassa 70:ssä asteessa parin tunnin ajan. Vierailut eläintiloilla ovat myös kiellettyjä viiden vuorokauden ajan.

Tartuntavaara ei ole kuitenkaan Suomessa niin suuri kuin muissa maantieteellisesti lähempänä Britanniaa sijaitsevissa maissa. Suomen tilanne saattaa kuitenkin muuttua, jos tauti leviää Keski-Euroopassa vielä nykyistäkin laajemmalle.

Eläimen suu- ja sorkkatauti ei tartu ihmiseen, mutta ihminen voi olla sen kantajana.

Ruotsi on asettanut maitotiloilleen vierailukiellon epidemian estämiseksi. Kielto koskee 9 000:ää maitotilaa. Aftonbladetin mukaan myös Ruotsissa pohditaan ruuantähteiden käytön kieltämistä sikojen ravintona.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.