Mainos

Sutela: Putinin suosio saattaa hiipua Venäjällä

Tutkimuspäällikkö Pekka Sutela

Putinin hallintoajan suurin talouspoliittinen aikaansaannos on se, että dollareiden käyttö maassa on dramaattisesti vähentynyt ja ruplaan on luotettu. Tätä mieltä on Suomen Pankin tutkimuspäällikkö Pekka Sutela.

Sutelan mielestä jatkossa on vaikea ennustaa, miten pääministeri Vladimir Putinin suosion käy Venäjällä. Putinin kauden talouspolitiikan yksi peruskivi on kysymysmerkin varjossa.

- Hän on sitonut huomattavan osan poliittisesta arvovallastaan viime kuukaisina harjoitettuun askeltavaan devalvoitumiseen, vakauteen pyrkivään talousopolitiikan linjaan.

Viime viikolla rupla on devalvoitunut noin 30 prosentilla. Sutela sanoo, että rupla saatetaan panna kokonaan kellumaan.

- Se on ehkä toivottavakin lopputulos. Nyt on katsottu, miten markkinat reagoivat, kun ruplan arvoa on siirretty. Markkinatoimijat ovat nyt viikonlopun miettineet, että miten tilanteeseen on reagoitava ja tänä iltana se on nähtävissä.

- Tällä hetkellä Putin pelkää luottamuksen menettämistä. Tämä on se keskeinen syy, miksi syksyllä ei päätetty kerrallisesta devalvaatiosta, ei kelluttamisesta vaan ruplaa heikennettiin vähitellen askeltaen, arvio Sutela.

Puskurirahaa olemassa

Venäjän talous yskii aivan kuten maailmalla muuallakin. Joidenkin arvioiden mukaan maailmalla taloudellinen tilanne heikkenisi nykytilanteesta vielä voimakkaasti lähiaikoina ja tämä luonnollisesti vaikuttaisi taloustilanteeseen Venäjälläkin. Venäjällä talouden on aiemmin ennustettu virkoavan jo tämän vuoden aikana.

Valtava muutos Venäjän taloudessa näkyy Suomessakin. Suuret venäläiset autorekat ovat käytännössä lähes kokonaan hävinneet katukuvasta.

- Se kertoo siitä, että autoja ostavien kotitalouksien taloudellinen tilanne on epävarma. Työttömyys ei ole voimakkaassa kasvussa, mutta monien tulot ovat supistuneet. Myös autoliikkeiden rahoitus on erittäin vaikeasti hankittavissa. Tukkukauppiaat eivät saa pankista rahaa, jolla he pystyisivät lunastamaan ne autot, jotka ovat seisseet ulkomaisissa satamissa.

Sutelan mukaa talouden tulevaisuutta Venäjällä on lähes mahdoton ennustaa. Sutelan mukaan Venäjän valtiolla on talouden taltuttamiseksi vielä puskurirahaa olemassa.

- Suuri ongelma on se, että päättäjät eivät voi teitää, kuinka suuren summan tästä puskurirahasta voi käyttää tänä vuonna. Nyt kenelläkään ei ole tietoa siitä, minkälainen taloustilanne on vuoden tai kahden kuluttua.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.