Mainos

Sutela arvioi Venäjän kriisin pitkäaikaiseksi

Venäjän taloudelliset vaikeudet ja sekava tilanne voivat jatkua nykyisen kaltaisena seuraavat kymmenen-kaksikymmentä vuotta, arvioi Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen johtaja Pekka Sutela. Venäjän talouden kriisi on Sutelan mukaan omiaan vahvistamaan maahan syntynyttä sisäpiiriomistukseen perustuvaa järjestelmää.

Sutela totesi tämän Helsingissä Venäjän taloutta käsittelevän artikkelikokoelmansa julkistamistilaisuudessa. Venäjälle 90-luvulla muodostuneen osittain vaihdantaan ja duaalitalouteen perustuvan järjestelmän ominaispiirteet ovat johdonmukainen kokonaisuus. Sisäpiiriomistuskin on osoittautunut yllättävän kestäväksi. Nykyinen kriisi vahvistaa Sutelan mukaan Venäjällä vallitsevan järjestelmän ominaispiirteitä. Sutela epäilee pääministeri Jevgeni Primakovin hallituksen talouspolitiikan mahdollisuuksia parantaa Venäjän taloudellista tilannetta. Radikaalien markkinauudistusten aika on päättynyt. Toisaalta hallitus ei runsaan kahden kuukauden aikana ole pystynyt tuottamaan omaa talouspoliittista ohjelmaa.

-Primakovin talouspolitiikka muodostuu joko sekavaksi tehottomien toimien vyyhdeksi tai johtaa johdonmukaisesti toteutettuna inflaation kiihtymiseen, tuotannon ja hyvinvoinnin laskuun, tuloerojen kasvuun ja investointien romahduksen syvenemiseen. Tämä vaarantaa Venäjän mahdollisuudet ylläpitää infrastruktuuriaan ja yhteiskunnallisia peruspalvelujaan, arvioi Sutela.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.