Mainos

Susia pihapiireissä etelässäkin - kannanhoito jakaa mielipiteitä

Heinolalaisen Heimo Koivusen arki on muuttunut tänä vuonna. Heinolan Rihin alueella reviiriään pitävä ja sinne asettunut viiden-seitsemän suden lauma estää osin metsästysharrastusta ja myös arkea.

- Koira on narussa ja aina joko emäntä tai minä seurataan koiraa pihalla. Sitä ei voi jättää hetkeksikään yksinään, Koivunen kertoo.

Ensimmäisellä havaintokerralla touko-kesäkuun vaihteessa muutaman suden lauma oli 25 metrin päässä Koivusten maapaikan pihanurmikosta.

- Koira jämähti paikalleen aamulla yhdeksän aikaan. Se oli tunnin siinä liikkumatta, niin että vaan pää kääntyili ees taas, sivulle ja eteen. Istuin rappusille katsomaan, kun se kokoajan tuijottaa metsään eikä liiku. Hetken päästä näin kun kaksi sutta meni peräkkäin. Ne oli kytännyt koko tunnin koiraa, välittämättä minustakaan sen enempää, Koivunen muistelee.

Metsästystä nuoresta pojasta asti harrastanut Koivunen kertoo useammasta vastaavasta tapahtumasta kesän ja syksyn mittaan. Lauma uskaltautuu Koivusen mukaan myös aivan asutuksen keskelle. Aivan Heinolan kirkonkylän kupeessa, ja 4-5 kilometriä Heinolan keskustasta olevalta kotipihalta lähimmät jäljet ovat muutaman sadan metrin päässä.

- Ei se nyt mukavaa ole, että ne täällä ihmisten asumuksissa liikkuu. Ne menee ihan talojen ympäri ja 4-5 metrin rapun edestä saattaa mennä keskellä päivää. Ei siitä kaikki tykkää.

Ministeriö esittää metsästyslupia

Tänään esitellyn ja lausuntokierrokselle lähteneen sudenhoitosuunnitelman mukaan susien kannanhoidollinen metsästys sallittaisiin jo tänä talvena. Enimmäismääräksi esitetään 29 sutta.  Suunnitelmalla pyritään ministeriön mukaan suden ja ihmisen parempaan rinnakkaiseloon.

- Huolehdimme, että meillä on elinvoimainen vahva susikanta, mutta kannanhoidolla pyritään löytämään tapa ettei ihmisten tarvitse myöskään tuntea pelkoa.

- Nythän me toimitaan näiden poikkeuslupien kautta, silloin kun ongelma on jo, ja tässä pyrittäisiin pitkäjänteisempään työhön ja malliin toimia, maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo sanoo.

Metsästys jakaa mielipiteet

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä susikanta ei vahvistumisesta huolimatta kestä vielä metsästyksen lisäämistä.

- Susikannan pitäisi antaa vielä kasvaa ehkä pari vuotta. Jos hyvin menee, niin sitten se olisi mahdollista kun kanta olisi kestävä ja saavuttanut esimerkiksi sen 2007 tason, Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola perustelee.

Heinolalainen Koivunen on vahvasti eri linjoilla.

- Ei siinä ole minun mielestä mitään järkeä että ensin ruvetaan laumaa kasvattamaan ja sitten vasta ruvetaan poistamaan. Se pitäis ajoissa pitää tarpeeksi pienenä, ettei siitä tule ongelmaa.

Esityksen mukaan luvat kohdistettaisiin nuoriin susiin, jotka yleensä aiheuttava haittaa ihmisille ja joiden kaataminen ei vaikuttaisi liikaa koko lauman elinvoimaisuuteen.

Yhdestä laumasta saisi ampua korkeintaan yhden suden.

- Ei se yhden poistaminen vaikuta siihen ihan yhtiskä mitään. Kyllä sieltä kaksi-kolme pitäisi saada laumasta pois. Silloin se lauma pysyisi kurissa ja ne muuttaisi asumattomille alueille, Koivunen perustelee.

Ministeriön tavoitteena on saada esitys voimaan tammikuussa ja metsästys alkamaan jo kuluvana talvena.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.