Susi hyökkäsi miehiä kohti Nivalassa – petoyhdysmies heilutti talikkoa ja yritti häätää villieläintä: "Se oli kammottava tilanne"

0:30
Traktorista kuvattu video näyttää pelottoman suden. Videon on kuvannut Tommi Laurila.

Nivalan Ypyässä tapahtui toukokuun 16. päivä uhkaava välikohtaus suden kanssa. Petoyhdysmies Antti Kukkola kertoo suden ilmestyneen talon pihalle yhdentoista aikaan illalla.

Talon urakoitsija oli tankkaamassa kylvökonetta, kun hän huomasi kookkaan suden kiertelevän lähettyvillä. Hän yritti hätistellä petoa, mutta se ei perääntynyt.

– Susi seurasi traktoria pihalla, pyöri ihan ympärillä ja kävi navetan ovilla kurkkimassa. Se oli 10 metrin päässä eikä välittänyt, istui vain, makoili ja oli uhkaavan oloinen, Kukkola kertoo.

Petoyhdysmiehenä toimiva Kukkola soitettiin paikalle ja hän ajoi pihaan kovalla vauhdilla. Vain kaahaava auto sai peloteltua eläimen kauemmas. Susi jäi kuitenkin lähettyville noin 500 metrin päähän ihmisistä.

Kukkola piti suden pelotonta käytöstä erikoisena ja päätteli eläimen olevan loukkaantunut. Hän lähti talon isännän kanssa sutta kohti tarkistamaan eläimen kuntoa.

Susi hyökkäsi täyttä vauhtia päin

Noin 300 metrin päässä paikalle tuli toinenkin susi, mutta se lähti pian miehiä karkuun. Ensimmäinen susi ei kaikonnut, vaan päinvastoin lähti juoksemaan miehiä kohti.

Kun susi oli noin 50 metrin päässä, talon isäntä yritti lähteä hakemaan traktoria avuksi. Isännän kääntäessä selkänsä petoa päin, susi lähtikin täyttä vauhtia miehiä kohti.

– Isäntä sanoi, että se tulee päälle, ja silloin se hyökkäsi, kun otti muutaman taka-askeleen.

Kukkola huusi nopeasti isäntää pysähtymään ja kääntymään takaisin sutta päin.

– Voimakkaasti heilutettiin ja karjuttiin ja koitettiin olla mahdollisimman uhkaavia.

Odotus tuntui pitkältä

Traktoria ajanut urakoitsija oli seurannut tilannetta kauempaa. Kuljettaja lähti kaasuttamaan miehiä ja sutta päin täydellä vauhdilla. Traktori ehti paikalle juuri oikeaan aikaan, mutta odotus tuntui Kukkolasta pitkältä.

– Tuntui siinä lopussa, että jos se traktori ei olisi tullut, se susi yrittäisi raadella meitä, vaikka olimme kahdestaan.

Traktorin tulo pysäytti suden, joka jäi tuijottamaan miehiä noin 20 metrin päästä. Kukkolan mukaan eläin tuijotti pistävästi eikä näyttänyt pelon tai alistumisen merkkejä. Lopulta susi juoksi takaisin pellon laitaan ja illan hämärtyessä katosi luontoon.

"Kammottava tilanne"

Kukkola kohtasi suden ensimmäisen kerran ja kuvailee kookkaan urossuden olleen pelottava ja voimakas näky. Erityisesti pedon pää näytti valtavalta ja korvineen se vaikutti Kukkolasta miehen lantion levyiseltä.

– Se oli kammottava tilanne.

Hyökkäyksen kokenut petoyhdysmies ei toivo samaa kohtaloa kenellekään. Kukkola pohtii, mitä olisi voinut käydä, jos miehiä ei olisi ollut kaksi.

–Me emme ole mitään pieniä miehiä, että jos siihen olisi sattunut joku heikompi ihminen ja pakokauhu olisi lauennut, en tiedä miten siinä olisi käynyt.

"Hetihän ne käy kurkkuun kiinni"

50 vuotta metsästänyt Kukkola ei ole koskaan kokenut vastaavaa. Hän on kohdannut metsässä karhuja ja ilveksiä, mutta eläimet ovat aina lähteneet nopeasti hätistelyitä pakoon. Siksi suden hyökkäys tuli täytenä yllätyksenä.

– Se oli minullekin järkytys, että se sen teki. En olisi ikinä uskonut, että tämmöistä voisi sattua.

Kukkola painottaa, että suden kohdatessa ei saisi kääntää selkäänsä tai lähteä pakoon. Hän kehottaa ihmistä tekemään itsestään mahdollisimman suuren ja uhkaavan. Kukkola kuitenkin tietää omasta kokemuksesta, että tavallisen ihmisen on vaikeaa puolustautua.  

–Hetihän ne yrittää kurkkuun kiinni. Susi on tosi painava ja korkea. Pitää olla tosi tottunut ja riski-ihminen, joka sille voi paljain käsin jotain.

"Tiesi varmasti, että olemme ihmisiä"

Mysteeriksi on jäänyt, miksi susi käyttäytyi niin erikoisesti. Kukkola on varma, että peto tiesi miesten olevan ihmisiä, eikä luullut miehiä saaliseläimiksi. Kukkola ja talon isäntä puhuivat kovalla äänellä ja heiluttivat talikkoa.

– En olisi ikinä uskonut, että villieläin lähtee aavalla pellolla ihmistä kohti.

On vaikeaa arvioida, onko samaa sutta nähty alueella toukokuun jälkeen. Kukkola kertoo, että susia on näkynyt, mutta saman eläimen tunnistus eri silminnäkijöiden kesken on vaikeaa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Keskipohjanmaa.

Katso yläpuolelta video sudesta pellon laidalla. 

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja