Mainos

Surunvalitteluja Jeltsinin poismenon johdosta

Valtionmiehet kiittelevät Jeltsiniä historialliseksi hahmoksi, joka luotsasi Venäjän läpi murrosvaiheiden.

Lukuisat valtionjohtajat ovat ilmaisseet surunvalittelunsa Venäjän entisen presidentin Boris Jeltsinin kuoleman johdosta.

Suomen presidentti Tarja Halonen katsoo, että Jeltsinillä oli suuri merkitys demokratian kehitykselle Venäjällä. Halosen mukaan Jeltsinin voi sanoa tuoneen demokratian Venäjälle ja puolustaneen sitä haasteellisissa oloissa toimiessaan muutosvaiheessa olleen maan presidenttinä.

- Arvostan presidentti Jeltsinin työtä Venäjän kehittämisessä ja esitän surunvalitteluni Venäjän kansalle Boris Jeltsinin kuoleman johdosta, Halonen sanoo tiedotteessaan. Hänen mukaansa Jeltsinillä oli myös merkittävä asema Suomen ja Venäjän suhteiden kehittämisessä.

Venäjällä Neuvostoliiton viimeinen presidentti Mihail Gorbatshov on niin ikään ilmaissut surunvalittelunsa Jeltsinin omaisille.

EU ja USA ottivat osaa

Boris Jeltsin

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin hallinto sanoo Jeltsinin tehneen historiaa Venäjän murrosvaiheen presidenttinä.

- Hän oli historiallinen hahmo aikana, jolloin Venäjä oli suuren muutoksen ja haasteiden edessä. Surunvalittelumme rouva Jeltsinille, heidän perheelleen ja Venäjän kansalle, sanoo Valkoisen talon tiedottaja.

Myös Britannian pääministeri Tony Blair sanoo, että Jeltsin oli "merkittävä mies, jonka rooli Venäjän historian murrosvaiheessa oli elintärkeä". Blair kiitteli lausunnossaan Jeltsiniä erityisesti Venäjän demokratian ja talouden uudistamisesta.

EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso puolestaan arvioi, että Boris Jeltsin onnistui lähentämään itää ja länttä Venäjän murroksen keskellä. Barroson mukaan Jeltsin oli myös rakentamassa vastakkainasettelun tilalle yhteistyötä.

Barroso ylistää lausunnossaan lisäksi Jeltsinin rohkeutta, kun hän asettui vastustamaan vallankaappausta Moskovassa 1990-luvun alussa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.