Mainos

Surkea sopu velkakatosta vainoaa USA:n puolueita

Yhdysvaltain velkakriisin lopettanut sopimus saattaa jäädä historiaan kaikkien aikojen huonoimpana poliittisena kompromissina.

Vaikka republikaanien - ja ennen kaikkea sen oikeistosiipeä edustavan Teekutsuliikkeen - katsotaankin selvinneen kuukausien kiistasta voittajina, saattaa surkea sopimus nousta vainoamaan heitäkin viimeistään tulevissa vaaleissa.

– Sopimus on kuin sokerikuorrutteinen sämpylä Saatanalta. Jos täytettä vilkaisee, ei sisällöstä todellakaan pidä, kiteytti edustajainhuoneen demokraattijäsen Emanuel Cleaver.

– Ymmärtääkseni juna lähti nyt asemalta, mutta se kulkee täysin väärään suuntaan, täydensi Cleaverin puoluetoveri Jim Moran.

Markkinatkaan eivät sovusta innostuneet. Pörssikurssit jatkoivat laskuaan, varsinkin kun Yhdysvaltain teollisuustuotannosta saatiin jälleen maanantaina huonoja uutisia. Luottoluokituskin saattaa vielä pudota, sillä uuden velkasovun menoleikkaukset ovat erittäin takapainoitteisia ja alkavat vaikuttaa täysimääräisesti vasta vuosien kuluttua.

– Tästä toipuminen vie vuosia. Istuskelemme lentoasemalla odottamassa, että talous lähtisi lentoon, mutta kuukausi toisensa jälkeen saamme kuulla, että nousu vain viivästyy, analysoi Bankrate com. -yhtiön talousasiantuntija Greg McBride.

Kivenä republikaanien kengässä

Republikaanien oikeistosiiven ilo siitä, että puolue pystyi torjumaan veronkorotukset, saattaa vielä kääntyä puoluetta vastaan. Velkaista taloaan ja ruosteista avolavapakettiautoaan tuijotteleva köyhä amerikkalainen haluaa tietää, kenen syytä talouden onneton tila on.

Maanantaina julkaistun mielipidemittauksen mukaan 42 prosenttia amerikkalaisista sanoi luottavansa nyt vähemmän republikaaneihin kuin ennen velkakriisiä, Teekutsuliikkeen kohdalla luku oli vain hieman parempi, 37 prosenttia. Jo edellisviikolla julkaistu mittaus kertoi, että 31 prosenttia amerikkalaisista piti republikaaneja pääsyyllisenä talouden umpikujaan, presidentti Barack Obamaa syytti 21 prosenttia ja demokraatteja 9 prosenttia.

– Peräänantamattomuus saattaa toimia lyhyellä aikavälillä, mutta se ei välttämättä vetoa äänestäjiin enää vaaleissa. On olemassa vaara, että itsepäisyys ja kompromisseista kieltäytyminen nähdään haluna estää kansakunnan vakavien ongelmien ratkaiseminen. Se on todellinen riski republikaaneille, muistutti minnesotalainen politiikan tutkija Steven Schier.

Jääräpäisyys saattaa lopulta viedä republikaaneilta juuri ne äänet, joita puolue tarvitsee vallatakseen takaisin senaatin ja saadakseen ehdokkaansa Valkoiseen taloon.

"Homma toimii"

Obamalle syntynyt sopu oli katkera pala, sillä monet demokraateista katsoivat presidentin lopulta myyneen viimeisetkin periaatteensa saadakseen kompromissin aikaiseksi. Säästöt tehdään pelkästään menoleikkauksilla, eivätkä demokraattien halajamat rikkaiden veronkorotukset ja sosiaalisten ohjelmien jättäminen kokonaan leikkausten ulkopuolelle menneet läpi.

Pienenä valonpilkahduksena presidentin risukasassa on se, että nyt hyväksytty velkakatto riittää myös ensi vuoden tarpeisiin. Obaman ei siis tarvitse käydä samaa vääntöä uudelleen juuri kun vaalikampanja on kiivaimmillaan.

Vaikka kaikki tuntuivat maanantaina olevan valmiina kaatamaan sulaa lyijyä päälleen, edustajainhuoneen puhemies John Boehner jaksoi olla optimistinen.

– Systeemi toimii. Peli voi olla likaista, mutta homma toimii.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.