Suppilovahverojahtiin, mars!

Loppusyksyn ehdottomia sienimetsän saaliita ovat suppilovahverot, kantarellit ja tatit. Myös myrkkysienet kasvavat tänä vuonna sankoin joukoin.

– Juuri nyt suppilovahveroita löytää sammaleisesta havumetsästä, puolukanvarpujen keskeltä, evästää Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

Tämän hetken yleistä sienilajia tavataan ympäri Suomea. Koivujen ohessa sekametsässä kasvavan kantarellin aikakausi jatkuu edelleen. Keltaisen herkun satokausi on suomalaisista sienistä pisin, se kestää kesäkuusta lokakuun lopulle.

– Tateista tulee usein myöhempi sato, joten niistä päästään varmaan vielä nauttimaan, uskoo Hopsu-Neuvonen.

Herkkutatit viihtyvät kuusivaltaisissa sekametsissä ja esimerkiksi mäntyherkkutatit puolestaan mäntykankailla. Muita sienikorin aarteita ovat parhaillaan kuusilahokka, valmuskat ja vahakkaat; esimerkiksi hallavahakas, joka pilkistää esille ensimmäisen hallan koitettua.

Myrkkysienten sato suuri

Sienimetsään mennessä kannattaa tutustua tarkasti myrkkysienten tuntomerkkeihin. Suomen myrkyllisimmät sienet ovat herkkusientä toisinaan erehdyttävästi muistuttava, kauttaaltaan valkoinen valkokärpässieni ja ruskea suippomyrkkyseitikki.

– Valko- ja punakärpässieniä on tosi runsaasti. Myös viime vuonna valkokärpässieniä oli paljon, ja samalla myös myrkytyksiä sekä jopa yksi kuolemantapaus, muistuttaa Hopsu-Neuvonen.

Tunnusmerkeiltään selkeää ja lievästi myrkyllistä isokaulussientä esiintyy myös juuri nyt luonnossa. Myrkkysienellä on ruskea lakki ja valkoinen, röpelöinen jalka. Seitikit kasvavat myös yhä.

Etsi muikeita sienireseptejä MTV3:n reseptihaulla

Eira Talka/MTV3

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat