Mainos

Supon valtuuksia halutaan laajentaa

Suojelupoliisin puhelinkuunteluvaltuuksia ollaan laajentamassa sisäministeriön aloitteesta. Poliisille halutaan lisäksi oikeus osallistua rikoksiin toimittaessa soluttautuneena peiteoperaatioissa.

Suojelupoliisi on saamassa merkittävän laajennuksen puhelinkuunteluvaltuuksiinsa. Sisäministeriössä valmistellaan muutosta poliisilakiin, joka antaisi supolle oikeuden telekuunteluun terrorismirikoksissa vihjetietojen perusteella.

Suojelupoliisi ei tarvitsisi kuuntelun tueksi epäilyä mistään valmisteilla olevasta terroriteosta. Samassa yhteydessä sisäministeriö haluaa antaa poliisille oikeuden osallistua rikoksiin peitetoiminnassa.

Lakimuutosta toivottu pitkään

Suojelupoliisi on tavoitellut pitkään toivonut lakimuutosta, joka antaa sille oikeuden niin sanottuun ennalta estävään puhelinkuunteluun.

Sisäministeriön mukaan ennaltaehkäisevä kuuntelu voisi tulla kyseeseen perinteisten terroririkosten yhteydessä, mutta myös terroritoimintaa tukevien rikosten yhteydessä.
Terroriyhteyksistä epäily riittäisi perusteeksi

Nykyisin puhelinkuuntelu edellyttää tietoa, että jotain tiettyä rikosta valmistellaan. Uuden ehdotuksen mukaan suojelupoliisi voisi aloittaa kuuntelun jo sillä perusteella, että jotakuta epäillään pelkistä yhteyksistä terroristeihin. Mitään yksittäistä rikosta ei tarvittaisi kuuntelun aloittamiseksi.

Kuuntelua voitaisiin harkita esimerkiksi jos jossain toisessa maassa kuuntelu olisi jo vireillä ja kohdehenkilö saapuu Suomeen kuuntelusta päättäisi käräjäoikeus.
Soluttautumista halutaan helpottaa

Sisäministeriön lakiehdotuksen toinen merkittävä periaatteellinen muutos liittyy poliisin soluttautumista koskeviin pykäliin.

Nyt pykälät ovat tiukat. - Jos poliisi soluttautuu johonkin rikollisjärjestöön, sen poliisin toimintamahdollisuus on äärimmäisen kapea. elikkä hän ei itse voi olla mukana rikollisessa toiminnassa, kertoo ylitarkastaja Robin Lardot sisäministeriöstä.

Uuden ehdotuksen perusteella poliisi saisikin osallistua jengin rikoksiin.

Esimerkki tästä on se, että jengiin soluttautunut poliisi voisi olla mukana kuljettamassa salaa maahan tuotua huume-erää.

Uutta lakia on valmisteltu sisäministeriön asettamassa pienen piirin työryhmässä


(MTV3)

(Kymmenen uutiset 13.08.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.