Mainos

Supon terrorismiyksikön päällikkö muuttaisi Supon roolin

Suojelupoliisin terrorismiyksikön päällikkö muuttaisi Supon turvallisuuspoliisista turvallisuuspalveluksi.

Suojelupoliisin terrorismiyksikön päällikön Paavo Selinin mukaan Supo voisi keskittyä pelkästään tiedusteluun ja luopua rikostutkinnasta kokonaan. Esikuvana olisi Britannian tiedustelupalvelu MI5.

Suojelupoliisin terrorismin torjunnan yksikön päällikön ajatukset pohjautuvat hänen kesällä valmistuneeseen tutkielmaan Tampereen yliopistossa. Siinä on verrattu Britannian turvallisuuspalvelun MI5:n ja suojelupoliisin eroja ja yhtäläisyyksiä.

Vaikka turvallisuuspalvelu ja turvallisuuspoliisi kuulostavat samalta, ero on selvä. Turvallisuuspalvelu hankkii hallitukselle tiedustelutietoa, kun taas turvallisuuspoliisin rooli on tarjota turvallisuutta kansalaisille.

- Tämän tutkimuksen valossa turvallisuuspalvelu vaihtoehto voisi olla tähän ajankuvaan nähden parempi vaihtoehto. Se nyt liittyy siihen, että lain valvontaa ja kovaa tiedustelua on äärimmäisen vaikea yhdistää, Paavo Selin pohtii.

Brittien MI5 ei siis ole lainvalvoja, vaan hankkii salassa tietoa laajalta rintamalta terrorismista taloudellisiin salaisuuksiin. MI5:n työmenetelmät ovat salaisia, mutta sen tiedetään käyttävän kovia keinoja, muun muassa värvättyjä tiedottajia, salakuuntelua ja salaisia kotietsintöjä sekä muuta huomaamatonta tarkkailua. Britti mallin myötä Supossa muuttuisi paljon.

- Se edellyttäisi lainsäädännön muuttumista, organisaation muuttamista. Se olisi täydellinen kulttuurimuutos. Täyskäännös selvästi tiedustelijaksi, joka täyspäiväisesti tekisi tiedustelua, Selin listaa.

Tässä mallissa suojelupoliisi ei enää tutkisi rikoksia, vaan tuottaisi tietoa muille poliiseille.

- Jos ajatellaan tämän tutkimuksen valossa, niin tätä tehokasta tutkintaa ja tiedustelua on vaikea yhdistää. Tehokas tiedustelu edellyttää sellaista keinovalikoimaa, jota meillä ei ole käytössä, ja jota taas briteistä löytyy, Selin kertoo.

Selinin tutkielmassa on käsitelty myös MI5:n ja suojelupoliisin valvontaa. Supolla ei ole mitään erillistä valvontajärjestelmää, kun taas MI5:lle on luotu erityinen valvontainstituutio.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.