Mainos

Supon aluepäällikkö vältti syytteen uhkailusta

Suojelupoliisin pohjoisen alueen päällikön Martti Pitkäsen epäiltiin uhkailleen kahta todistajaa, jotka esiintyivät oikeudessa Supon teleurkintajutussa.

Suojelupoliisin pohjoisen alueen päällikköä Martti Pitkästä vastaan ei nosteta syytettä oikeudenkäynnissä kuultavan uhkaamisesta.

Kajaanin johtavan kihlakunnansyyttäjän Matti Välisen mukaan syyteharkinnassa ei löytynyt näyttöä siitä, että Pitkänen olisi yrittänyt oikeudettomasti vaikuttaa todistajien lausuntoihin. Kihlakunnansyyttäjä sanoo tiedotteessaan, että Pitkänen ei ole tapahtuma-aikaan ollut käskyvaltasuhteessa todistajiin.

Syyttäjä ei löytänyt myöskään näyttöä siitä, että teko olisi tehty hyötymistarkoituksessa. Tämän vuoksi Pitkästä ei syytetä myöskään virka-aseman väärinkäytöstä.

Jutun juuret juontavat Helsingin käräjäoikeudessa viime joulukuussa käytyyn Supon teleurkintajuttuun. Pitkäsen epäiltiin yrittäneen vaikuttaa kahteen tuolloin todistajina toimineisiin suojelupoliisin työntekijöihin.

Välisen tiedotteen mukaan Pitkäsen avustaja ehdotti ennen teleurkintaoikeudenkäynnin alkua tapaamista kahdelle syyttäjän nimeämälle todistajalle, jotka työskentelivät suojelupoliisin palveluksessa. Tapaaminen oli tarkoitus toteuttaa ilman Pitkäsen läsnäoloa. Todistajat kieltäytyivät tästä, minkä vuoksi Pitkänen soitti heille useaan kertaan.

Kihlakunnansyyttäjän mukaan Pitkänen esitti puheluissaan lausumia, jotka olivat todistajien mielestä epäasiallisia etenkin Pitkäsen pitkäaikaisen esimiesaseman vuoksi. Todistajat olivat kuitenkin Pitkäsen kanssa samaa mieltä siitä, että lausumien tarkoituksena ei ollut vaikuttaa heidän tuleviin lausuntoihinsa. He katsoivat, että kyse oli Pitkäsen reaktiosta todistajien kieltäydyttyä tapaamisesta.

Kihlakunnansyyttäjä Välisen mukaan aiottua tapaamista ja Pitkäsen esittämiä lausuntoja ei voida pitää yrityksenä vaikuttaa oikeudettomasti todistajien lausuntoihin eikä suunniteltu tapaaminen ollut lainvastainen. Pitkänen ei tuolloin hoitanut suojelupoliisin pohjoisen alueen päällikön tehtäviä, joten hän ei ollut käskyvaltasuhteessa todistajiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.