Mainos

Supolle lisärahaa terrorismiuhan vuoksi

Suojelupoliisi saa ensi vuonna miljoona euroa eli 6 miljoonaa markkaa kaavailtua enemmän rahaa. Lisäystä perustellaan terrorismin uhan lisääntymisellä. Eduskunnassa hallituksen budjettiesitykseen kaavaillut lisäykset varmistuivat asiallisesti tänään, kun hallituksesta näytettiin muutoksille vihreää valoa.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien käsittelyssä budjettiesitys paisui noin 22 miljoonaa euroa eli noin 130 miljoonaa markkaa. Lisäys on tavanomaista vähäisempi, mikä johtuu siitä, että eräistä mittavista lisäyksistä sovittiin jo keväällä.

Rajavartiosto saa lisää 2,5 miljoonaa euroa (16,4 milj. mk). Rahaa tarvitaan uusiin virkoihin erityisesti uusien raja-asemien tarpeisiin. Lisärahaa saavien listalla on edellisvuosina tutuiksi tulleita suurempia ja pienempiä kohteita. Kärkipään lisäyksiä on tulossa aikuiskoulutukseen (4 milj. euroa), kuntien harkinnanvaraisiin avustuksiin (3,6 milj. euroa), lasten psykiatriaan (3,7 milj. euroa), aluekeskuksiin ja maakuntien kehittämiseen (yht. 2,4 milj. euroa), perustienpitoon (2,5 milj. euroa), meriväylien ja eräiden sisävesikanavien kunnostamiseen (2,5 milj. euroa) sekä homekoulujen korjauksiin (2 milj. euroa).

Lisärahaa annetaan myös lääkäreiden ja opettajien koulutukseen (yht. 1,2 milj. euroa), liikuntapaikkojen rakentamiseen sekä lasten iltapäivä- ja kerhotoimintaan (molempiin 846 000 euroa). Pienempien lisäysten listalla ovat mm. järjestöjen EU-tiedotus, saamenkieliset sosiaali- ja terveyspalvelut, eräät järjestöavustukset, Seinäjoen ja Mikkelin lentokenttien avustaminen sekä saimaannorpan suojelu. Neuvottelujen loppuvaiheessa kävi selväksi, että budjettiin ei kirjata aikataulua, milloin edessä olevia uusia tiehankkeita aloitetaan.

Kehitysapurahoista halutaan aikataulu

Hallituksen esitykseen kehitysyhteistyövaroista eduskunta ei aio puuttua. Se haluaa kuitenkin hallitukselta aikataulun, jossa YK:n tavoite 0,7 prosentin bkt-osuudesta aiotaan saavuttaa. Eduskunta aikoo patistella hallitusta pitämään ensi kevään ns. kehysriihessä huolta siitä, että mahdolliseen työttömyyden kasvuun varaudutaan riittävästi ja ajoissa.

Raha-automaattiyhdistyksen aiemmilta vuosilta säästöön jäänyttä voittoa jaetaan ensi vuonna 20 miljoonaa euroa (120 milj. mk). Säästöä syntyy hieman, kun eduskunnan lisärakennukseen tarvitaan kaavailtua vähemmän rahaa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.