Supolla ei erillistä Stasi-arkistoa

Parin vuosikymmenen aikana Supo on tarkistanut parikymmentä epäiltyä Stasi-yhteyttä Suomessa. Stasi-aineiston suhteen Suojelupoliisi ei ole poliisijohdon tarkastuksen mukaan toiminut lainvastaisesti.

Poliisin ylijohto on antanut puhtaat paperit suojelupoliisille tarkastuksessa, joka kohdistui Supon Stasi-aineistoon. Ylijohto totesi Supon toimineen asianmukaisesti aineiston hallinnan ja käytön suhteen.

Poliisin ylijohto selvitti, miten Stasi-aineisto on tullut Supon haltuun, miten sitä on käsitelty ja käytetty ja millaisia päätöksiä on tehty sen julkisuudesta.

Suojelupoliisilla ei ole mitään erillistä arkistoa tai rekisteriä koskien Stasi-aineistoa. Tarkastuksen mukaan aineistoa on käsitelty ja tallennettu lain mukaisesti.

Tarkastuksesta kävi ilmi, että suojelupoliisi on saanut eri tiedustelupalveluilta Stasia koskevia tiedustelutietoja useaan otteeseen jo 90-luvun alkupuolelta lähtien. Supolla on siis ollut käytössään aineistoa, joka on sisältänyt olennaisen Rosenholz-aineiston sisällön.

Suomalaisia koskevaa tiedusteluaineistoa ei kuitenkaan ole luovutettu Saksalle. Stasi-aineistoa on käytetty tutkinnassa. Sen avulla on pystytty selvittämään eräiden suomalaisten yhteyksiä entisiin Itä-Saksan tiedusteluelimiin.

Osassa tapauksia kynnys on ylittynyt ja johtanut esitutkintaan.

Parikymmentä Stasi-yhteyttä tarkistettu

Suojelupoliisi on tarkistanut parinkymmenen ihmisen yhteyksiä Suomesta entisen Itä-Saksan turvallisuuspalveluun Stasiin.

Supon apulaispäällikön Petri Knapen mukaan puolenkymmentä tapauksista on johtanut joko poliisikuulusteluun tai muuhun esitutkinnalliseen toimenpiteeseen. Kaksi näistä on päätynyt syyttäjälle asti, muissa poliisitutkinta on keskeytetty.

Toinen oli Rusin veljesten törkeä vakoiluepäily, joka ei johtanut syytteeseen vuonna 2003. Toinen tapaus oli 1980-luvun alusta, jolloin Stasi-yhteytensä tunnustanut mies sai ehdollista vankeutta vakoilusta.

Salaamisen ehdot muualta

Poliisin ylijohdon tarkastuksessa ei tullut ilmi, että suojelupoliisissa olisi salattu sen oman toiminnan kautta saatua tietoa, vaan Supon salaama aineisto oli saatu kansainvälisen yhteistyön kautta, koska ulkomailta saatuun Stasi-aineistoon liittyy yleensä tietojen luovutusta koskevia ehtoja.

Sellaisen tiedon salaaminen on mahdollista, jos tietojen julkaisu voi vaarantaa tietojen saannin jatkossa

Poliisiylijohtaja Markku Salminen määräsi Stasi-aineiston tarkastuksen tehtäväksi elokuun alussa. Suojelupoliisin kohdistunut tarkastus tehtiin ajalla 8.-20.8.2007.

Suojelupoliisin Stasia-aineistoa koskeva tarkastuskertomus löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta www.intermin.fi/julkaisu/stasi.

(MTV3-Johanna Sainio)

Lue myös:

    Uusimmat