Mainos

Supo: Venäjän mafialla laillistakin toimintaa

Venäjän mafia on yhä enemmän suuntautumassa laillisten liiketoimien puolelle. Samalla se on yhä kiinteämmässä yhteistyössä viranomaisten kanssa, arvioi ylietsivä Timo Myyryläinen Suojelupoliisista.

Jokainen Venäjällä toimiva ulkomainen yrittäjä joutuu Myyryläisen mukaan tekemisiin järjestäytyneen rikollisuuden kanssa. Suojelurahojen maksaminen tiskin alta on kuitenkin historiaa, sillä nykyään esimerkiksi Pietarissa toimii vartiointiliikkeitä, joita pyörittävät mafiajohtajat ja viranomaiset yhdessä.
-Vielä 90-luvun alkupuolella jääkaapin kokoisten miesten vaatimat ns. kattosuojelurahat olivat yritystoiminnassa ongelma numero yksi. Nykyään vain hölmö yrittäjä maksaa isoja summia tiskin alta, luonnehtii Myyryläinen.

Laillisuuden puolelle siirtymistä kuvastaa esimerkiksi se, että Pietarin bensiininmyynnistä noin 80 prosentin arvioidaan olevan rikollisjärjestöjen hallussa. Myyryläinen pitää kehitystä periaatteessa myönteisenä: kun rosvouksesta siirrytään laillisen bisneksen suuntaan, liiketoiminta kehittyy ja toimintatavatkin siistiytyvät.

-Samansuuntainen kehityshän tapahtui Yhdysvalloissa 1930-luvun jälkeen: pirtulla ja uhkapelillä rikastuneet mafiapomot alkoivat sijoittaa voittojaan normaaliin liiketoimintaan, sanoo Myyryläinen.
-Eräs tuttu miliisipäällikkö Pietarista naureskeli ja huomautti, että onhan teillä Suomessakin ollut aika monta teollisuusneuvosta, jotka loivat alkupääomansa kieltolain aikana pirtuparoneina, hän jatkaa.

Myyryläinen selvitti järjestäytyneen rikollisuuden vaikutusta Venäjän liike-elämään tänään Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen järjestämässä seminaarissa. Kuulijoina oli lähinnä pienten ja keskisuurten yritysten johtajia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.