Mainos

Supo vankilentoselvityksestä: Totta kai vastataan

Suojelupoliisi on yksi niistä tahoista, joilta oikeusasiamies pyytää selvitystä Suomen mahdollisesta osuudesta CIA:n vankilentoihin.

Supon viestintäpäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara ei toistaiseksi vastaa kysymyksiin edes yleisellä tasolla.

– Tämä ei ole mikään tuore juttu. Täytyy perehtyä kysymyksiin ja kaivaa materiaalia. En voi suoraan sanoa muuta kuin että totta kai vastataan, Lehto-Seljavaara sanoo.

Eduskunnan oikeusasiamiehen kysymyslistat eri viranomaisille vaihtelevat sisällöltään ja pituudeltaan. Esimerkiksi Supolle kysymyksiä on useita.

Laillisuusvalvoja haluaa tietää muun muassa sen, oliko Supolla jotakin virallisia tai epävirallisia sopimuksia lentoihin liittyen.

Aiempi selvitys ei tyydytä

CIA:n vankilentoja on selvitetty aikoinaan jo ulkoministeriössä ihmisoikeusjärjestö Amnestyn pyynnöstä. Ministeriö ei löytänyt viitteitä siitä, että Suomeen olisi laskeutunut vankilentoja.

Selvitys ei tyydytä oikeusasiamiestä, jolla on perustuslaillinen oikeus saada pyytämänsä tiedot, olivatpa ne kuinka salaisia tahansa. Ulkoministeriöllä ei ole vastaavaa oikeutta.

Esittelijäneuvos Pasi Pölönen sanoo, että tietoja kysytään nyt kaikilta, joilla niitä voisi edes teoriassa olla.

– Vastauksista riippuu, saadaanko vahvistusta siihen, onko Suomen kenttiä käytetty tällaiseen toimintaan ja onko viranomaisilla ollut tietoa tästä. Jos on käytetty, eikä tietoa ole ollut, voidaan kysyä, miksi ei ole tiedetty, sanoo Pölönen.

Oikeusasiamies pyytää tietoja helmikuun loppuun mennessä.

(MTV3 - STT)

Katso Päivi Hannulan raportti (Seitsemän uutiset 29.11.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.