Mainos

Supo: Terrorismin uhka kohonnut Suomessa

Suojelupoliisin mukaan radikaaleihin islamisteihin kytkeytyvän terrorismin uhka on kohonnut myös Suomessa. Supo julkisti tänään uuden uhka-arvionsa terrorismista.  

Suomi ei kuitenkaan ole terroristijärjestöjen ensisijainen kohdemaa. Esimerkiksi al-Qaidan johtaman terrorismin uhka Suomea tai suomalaisia kohtaan on Supon mukaan matala.  

Sen sijaan ilman ulkopuolista ohjausta tehtyjen väkivallantekojen uhka on kohonnut.  

Syynä uhan kohoamiseen on Supon mukaan Syyrian konflikti. Suomessa oleskelee Supon mukaan aiempaa enemmän henkilöitä, joilla on yhteyksiä terroristijärjestöihin. Tällaisia henkilöitä on Suomessa nyt noin 200. Suomeen myös palaa enemmän henkilöitä, jotka ovat osallistuneet aseellisiin konflikteihin ulkomailla. Syyrian konfliktiin osallistuneita henkilöitä Supo arvioi Suomessa olevan 30-40.  Heidän joukossaan on useita kansallisuuksia. Mukana on ollut myös kantasuomalaisia.

Noin 20 suomesta Syyrian matkustaneen henkilön kerrotaan osallistuneen väkivaltaisuuksiin.

Supolla on tietoja, että Suomesta on lähtenyt Syyriaan lukuisia henkilöitä taistelemaan radikaali-islamilaisen Isis-järjestön riveissä. Isis eli Irakin ja Levantin islamilainen valtio on järjestö, joka on julistanut edistävänsä al-Qaidan ideologiaa väkivallan avulla.  

Supon tietojen mukaan osa Syyrian konfliktiin osallistuneista on palannut jo takaisin Suomeen, ja joitakin on myös kaatunut. 

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttarin mukaan organisoidun terrorismin uhka Suomessa on yhä matala. Uhan muodostavat ilman ohjausta tapahtuvat terrori-iskut. Pelttari kuitenkin korostaa, ettei Supon tiedossa ole Suomeen kohdistuvia konkreettisia terrori-iskusuunnitelmia.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.