Mainos

Supo seuraa muutamaa kymmentä terroriyhteyksistä epäiltyä

Suomessa suojelupoliisi pitää silmällä muutamia kymmeniä ihmisiä, joilla epäillään olevan jonkinlaisia yhteyksiä al-Qaidan tapaisiin väkivaltaisiin organisaatioihin. He ovat sellaisia, jotka yhteyksiensä ja ilmi tulleiden ajatustensa perusteella voisivat kannattaa väkivaltaisia ryhmiä.

Se, että tällaisia ihmisiä maassa on, tekee terrori-iskusta mahdollisen, mutta sen todennäköisyyttä on vaikea arvioida.

- Prosenttitodennäköisyyttä on mahdotonta sanoa, mutta tekotapana, motivaation ja ideologisen taustan puolesta tällainen on Suomessa mahdollinen, sanoo suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.

Suojelupoliisi etsii esimerkiksi merkkejä siitä, matkustetaanko Suomesta Afganistanin ja Pakistanin kaltaisille konfliktialueille hakemaan terroristikoulutusta.

- Sellaisia selviä merkkejä tästä ei ole, että varmuudella tietäisimme näin tapahtuneen. Mutta koska kansainvälisesti havaintoja on, että Euroopasta on matkustettu kouluttautumaan, niin pyrimme löytämään vastaavia merkkejä.

Portaankorva korostaa, että turvallisuustiedustelu ei silti ole pelkkää ihmisten kyttäämistä, vaan laajempaa yhteiskunnan ilmiöiden analysointia. Tietoa hankitaan ja vaihdetaan sekä suomalaisten että muiden maiden viranomaisten kanssa, mutta tarkat menettelytavat Supo pitää omana tietonaan.

"Tiivistämme ilmiöiden seurantaa"

Tukholman iskulla ei ole suoria vaikutuksia Supon toimintaan tai Suomea koskevaan uhka-arvioon.

- Katsomme tarkasti Ruotsista saatavat tiedot, ja tietyllä tapaa tiivistämme Suomen ilmiöiden seurantaa - katsomme niitä entistä valppaammin, Portaankorva luonnehtii.

Tukholman itsemurhapommittaja oli tiettävästi yksittäinen toimija, jolla ei ollut yhteyksiä kansainvälisiin terroristiryhmiin. Portaankorvan mukaan yksittäisten toimijoiden kohdalla on vaikeampaa arvioida arvioida uhkan tasoa, mutta viranomaisilla on silti joitain keinoja ehkäistä myös tämäntyyppisiä iskuja.

- Kyllä väkivaltainen toiminta, sen valmistelu ja suunnittelu aina jotain jälkiä jättää. Niitä heikkoja signaaleja ja merkkejä on vain pystyttävä kaivamaan esiin ja tulkitsemaan, mutta haastavampaa se on.

Ensi vuonna Supo lisää resurssejaan terrorismin torjuntaan. Tiedon hankintaan ja analysointiin saadaan lisää henkilöstöä, jota sijoitetaan muun muassa kriisialueiden lähellä sijaitseviin edustustoihin, esimerkiksi Afrikan sarven alueelle.

(MTV3 - STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja