Mainos

Supo salasi Stasi-tiedot vastoin ministeriön linjaa

Aiemmin salaisten asiakirjojen mukaan Supo ja hallituksen keskeiset ministerit sopivat vuonna 2000 ns. Rosenholz-arkistotietojen saattamisesta suomalaisten tutkijoiden ja asianosaisten ihmisten käyttöön. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut. Supo on kuitenkin käyttänyt tietoja esimerkiksi vakoilututkinnassa Alpo ja Jukka Rusia vastaan.

Suojelupoliisi otti haltuunsa ja salasi Itä-Saksalle vakoilleita suomalaisia sisältävät arkistotiedot vastoin ulkoministeriön linjausta.

Aamulehden saamien tietojen mukaan aiemmin salaisten asiakirjojen mukaan Supo ja hallituksen keskeiset ministerit sopivat keväällä 2000 niin sanottujen Rosenholz-arkistotietojen saattamisesta suomalaisten tutkijoiden ja asianosaisten ihmisten käyttöön.

Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut, eikä suojelupoliisi ole antanut aineistoa edes oikeusistuimen käyttöön. Supo on kuitenkin käyttänyt tietoja esimerkiksi vesiperään päättyneessä vakoilututkinnassa Alpo ja Jukka Rusia vastaan.

Avoimuuslinjauksen hyväksyivät suullisesti pääministeri Paavo Lipponen (sd) ja kirjallisesti ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd). Poliisiasioista vastanneet entiset sisäministerit Kari Häkämies (kok) ja Ville Itälä (kok) vakuuttavat, että eivät ole antaneet Supolle lupaa muuttaa avoimuuslinjausta. Suojelupoliisin apulaispäällikkö Petri Knape ei kommentoi asiaa vedoten siihen, että se kuuluu ulkoministeriölle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.