Supo raottaa arkistojaan kansalle

Kiinnostaisiko tietää, löytyykö suojelupoliisilta tietoa sinusta, vanhemmistasi tai naapurista?

Nyt tämän selvittäminen on mahdollista, kun Supo on raottanut arkistojaan ensi kertaa yleisölle. Suojelupoliisin ensimmäisen toimintavuoden asiakirjat avautuivat tänään Kansallisarkistossa Helsingissä.

Supon papereista ovat julkisia koko vuoden 1949 arkisto sekä arkistoluettelot vuosilta 1949-1959. Vuoden 1950 aineisto tulee puolestaan kokonaisuudessaan julkiseksi ensi vuonna.

Lue asiakirjoista tästä:

Julki tulleen aineiston joukossa on Supon arvion mukaan noin tuhannen ihmisen tiedot. Jos mukaan lasketaan vuosien 1949-1959 materiaali, puhutaan kymmenistätuhansista ellei isommastakin joukosta.

- Tavoitteena on tietysti ollut esimerkiksi kommunistien osalta, että jokainen pistetään jollain lailla kirjoihin, sanoo professori Kimmo Rentola Turun yliopistosta. Hän valmistelee Supon 60-vuotishistoriikkia.

Tapahtumista ainakin joitakin saattaa kiinnostaa Kemin lakko vuodelta 1949 tai kahden virolaisloikkarin tapaus samalta vuodelta.

Nimilistaa ei saa nähtäväksi

Suojelupoliisin papereihin päätyneistä henkilöistä ei ole nähtävissä nimilistaa, vaan eri ihmisten tietoja voi kysyä nimellä. Jos virkailija löytää mainitun henkilön, aineiston voi tilata. Arkistosta saattaa löytyä tästä ihmisestä tehty kortti tai kokonainen mappi.

- Asiamapit ovat eri juttu, ne ovat kaikkien käytettävissä, kertoo tutkija Pertti Vuorinen Kansallisarkistosta.

Asiantuntijat arvioivat, ettei Supon alkuaikojen arkistoista löydy suuria uutisia eikä asioita, jotka voisivat kiinnostaa ulkomaisia tiedustelupalveluita.

- Tällaisista poliittisesti merkittävimmistä asioista on jo kirjoitettu, professori Rentola toteaa.

Tutkijat ovat jo aiemmin päässeet penkomaan vanhoja arkistoja Supon luvalla. Tutkimuslupia on myönnetty Supon viestintäpäällikön Liinu Lehto-Seljavaaran mukaan kymmenkunta vuosittain, ja niitä ovat saaneet pääasiassa tohtoritason tutkijat ja väitöskirjojen tekijät 25 vuotta vanhempaan aineistoon.

Arkistojen julkaiseminen perustuu lakiin. Supon arkistoihin kuuluvat, salaiset asiakirjat on pidettävä pimennossa 60 vuotta.

Supon papereita vuosilta 1949-1959 on noin 50 hyllymetriä, josta vuoden 1949 osuus on kymmenen prosenttia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat