Mainos

Supo on tyytyväinen KHO:n salauslinjaukseen

Tietolähteet salataan, jos tietojen antamisen epäillään vaarantavan Supon salaisen tarkkailujärjestelmän.

Supon vaarallisena pitämät ihmiset eivät tulevaisuudessakaan saa tietää, mihin vaarallisuusväitteet perustuvat. Korkein hallinto-oikeus (KHO) päätti tänään, että Supon antamat lausunnot pysyvät salaisina jopa asianosaisilta.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan poliisin tietojen salaaminen on välttämätöntä, jos tietojen antamisen epäillään vaarantavan salaisen tarkkailujärjestelmän.

Päätöksestä tyytyväinen Supon apulaispäällikkö Hannu Moilanen sanoo, että ulkomaalaislausuntoja voidaan antaa tulevaisuudessakin.

- Voimme jatkaa toimintaa ja pitää yllä turvallisuutta.

Jos KHO:n päätös olisi ollut toisenlainen, Supon olisi Moilasen mukaan pitänyt lopettaa kokonaan lausuntojen antaminen.

- Tänne olisi saattanut päästä epätervettä ainesta, joka olisi vaarantanut turvallisuutta. Valtion turvallisuus olisi varmasti heikentynyt.

Vain harva "vastustava"

Supo-lausunnoissa arvioidaan, onko jonkin ihmisen maahan tuleminen tai jääminen riski Suomen turvallisuudelle. Riskit liittyvät muun muassa terrorismiin tai vakoiluun. Vain ani harva Supon lausunnoista on niin sanotusti tulemista tai jäämistä vastustava.

KHO:hon asti johtanut jupakka liittyy Ulkomaalaisviraston päätöksiin, joissa se hylkäsi oleskelulupa- ja kansalaisuusanomuksia. Hylkäämisen perusteina virasto käytti Supon kielteisiä ulkomaalaislausuntoja. Helsingin ja Kuopion hallinto-oikeudet kuitenkin palauttivat urakalla päätöksiä virastolle uudelleen käsiteltäviksi.

Hallinto-oikeuksien mielestä Ulkomaalaisviraston olisi pitänyt itse selvittää kielteisten Supo-lausuntojen perusteet. Ulkomaalaisviraston lausunnoista olisi hallinto-oikeuksien mukaan pitänyt selvitä, miksi kielteisen päätöksen saaneet ihmiset olivat uhka.

Hallinto-oikeuden tutkittava perusteet

Supo antoi KHO:lle kiistatapauksista lausunnon, jossa se jyristen uhkasi lopettaa kokonaan ulkomaalaislausuntojen antamisen, jos edes taustatiedot tulevat asianosaisille julkisiksi. Supon mukaan julkistus olisi vaarantanut valtion turvallisuuden ja Supon maineen ulkomaisten yhteistyökumppaneiden silmissä.

KHO:n mukaan hallinto-oikeudet menettelivät väärin, koska niiden pitäisi itse tutkia kielteisten Supo-lausuntojen perusteet sekä yksilön oikeuksien ja valtion turvallisuuden välinen oikeudellinen tasapaino.

KHO katsoo, että hallinto-oikeuksien pitää itse hankkia salattu aineisto asianosaisilta ja tutkia, ovatko Supon perusteet olleet riittäviä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.