Mainos

Supo: Mielenilmauksia on osattu odottaa

Suojelupoliisi on joutunut lisäämään turvatoimiaan eduskuntavaaliehdokkaisiin kohdistuvien mielenilmausten lisäännyttyä. Eduskuntavaalien alla on uutisoitu vaalitilaisuuksissa tapahtuneista ääri-ilmiöistä, kuten järjestelmällisestä ilkivallasta ja aggressiivisista mielenilmauksista. Lisäksi yksittäisiä ehdokkaita on uhkailtu ja jotkut ovat joutuneet jopa fyysisen väkivallan kohteiksi.

Suojelupoliisi arvioi, että yhteiskunnallisen keskustelun raaistuminen internetissä on lisännyt myös ehdokkaisiin kohdistuvien uhkaavien tilanteiden määrää. Aiempaa useampia ja voimakkaampia reaktioita on Supossa osattu odottaa.

- Suojelupoliisi lähti liikkeelle oikeastaan jo muutama kuukausi sitten. Olimme yhteydessä kaikkiin eduskuntapuolueisiin ja keskustelimme heidän kanssaan turvallisuusnäkökohdista ja sen jälkeen olemme tehneet uhka-arvioita ja keskustelleet tietysti Liikkuvan poliisin kanssa, joka vastaa fyysisestä suojaamisesta. Paljon yhteistyötä on tehty myös valtioneuvoston kanslian kanssa, kertoo Supon turvallisuusyksikön päällikkö Kari Harju.

Suojelupoliisista ei suostuta arvioimaan löytyykö vahingontekojen taustalta suomalaisia ääriliikkeitä. Suomalaisia ääriryhmiä tutkinut kirjailija Jyri Hänninen kuitenkin uskoo, että mielenilmausten taustalta löytyy yhteiskunnallisesta keskustelusta ärsyyntyneitä ääriliikkeitä.

- Uskoisin, että meillä on käyty viime vuodet hyvin tiukkaa yhteiskunnallista keskustelua ja etenkin verkossa ääri-ideologiat kukkivat. Vähän pahaa pelkään, että esimerkiksi osassa näissä vaalimainosten sotkemisissa ja muissa on ihan ideologisestikin värittynyttä toimintaa taustalla. Ongelma on se, että nämä tahot eivät juurikaan käy järkevää dialogia vaan ne huutavat omat mielipiteensä kovaan ääneen, Hänninen arvioi.

Supon mukaan poliisi varautuu viikonlopun vaaleihin lisäämällä edelleen turvatoimia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.