Väitteet Suomesta tulleista taistelijoista ihmetyttävät

 Suojelupoliisin tiedossa ei ole, että Itä-Ukrainaan olisi lähtenyt suomalaistaistelijoita, kertoo ylitarkastaja Tuomas Portaankorva. 

Supo ei kommentoi asiaa tarkemmin.  

Suomen Ukrainan suurlähetystö ei ole aiemmin törmännyt väitteisiin Suomesta Itä-Ukrainaan matkanneista taistelijoista tai saanut yhteydenottoja asiasta.  

Lähetystöneuvos, väliaikainen asiainhoitaja Jussi Soini sanoo STT:lle pitävänsä henkilökohtaisesti väitettä suomalaistaistelijoista epäuskottavana. 

Ulkoministeriön tiedossa ei ole, että Suomesta olisi matkustanut Itä-Ukrainaan taistelijoita. Kaikkiaan Ukrainan kriisialueilla on ministeriön tietojen mukaan joitakin yksittäisiä suomalaisia.  

Ulkoministeriön kriisi- ja avustustiimin vetäjä Jussi Tanner sanoo STT:lle, että ministeriön konsulipuolella ei ole kuultu Venäjän esittäneen virallisia vaateita Suomelle asiasta.  

Tannerin mukaan väite Suomesta Itä-Ukrainaan matkanneista taistelijoista vaikuttaa perustuvan yhteen lehtitietoon eli italialaisen Il Giornale -lehden artikkeliin.  

– Pitääkö se sitten paikkansa, mistä tieto on peräisin ja mitä tarkoittaa muotoilu "tulla Suomesta", sitä on mahdotonta sanoa, Tanner sanoo.  

Tanner toteaa, että ulkoministeriö seuraa suomalaisten liikkumista kriisialueilla muun muassa matkustajien omien ilmoitusten, yhteistyökumppaniensa ja mediatietojen avulla.    

– Olemme jo pitkään suositelleet välttämään matkustamista Luhanskin ja Donetskin alueille, mutta emme kuitenkaan voi olla täysin varmoja siitä, missä suomalaisia liikkuu. Mitään tietoja suomalaisista taistelijoista alueilla meillä ei ole.  

Venäjä on vaatinut Suomea tutkimaan väitteet, joiden mukaan maasta olisi lähtenyt vapaaehtoisia taisteluihin Itä-Ukrainaan. Venäjän ulkoministeriö on julkaissut tiedotteen, jonka mukaan selvitystä vaaditaan Suomen lisäksi Ruotsilta, Baltian mailta ja Ranskalta.  

Italialaisen Il Giornale -lehden artikkelissa väitetään, että Kiovaa tukevan oligarkki Igor Kolomoiskin rahoittamiin taisteluihin olisi osallistunut vapaaehtoisia Suomesta, Ruotsista, Baltian maista, Ranskasta ja Italiasta.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja