Supo: Kirjepommeihin varaudutaan Suomessa

Kirjepommeihin varaudutaan myös Suomessa. Useille EU-maiden johtajille sekä Kreikassa sijaitseviin suurlähetystöihin on viime päivinä lähetetty kirjepommeja.

Kirjepommien lähettäjiksi epäillään äärivasemmistolaisia sissejä, jotka taistelevat Kreikan hallitusta ja poliisia vastaan.

Suojelupoliisin mukaan toimintaa on Suomessa tehostettu kaikilla tasoilla ja Supo on ollut mukana välittämässä tietoa valtion turvaorganisaatioille.

- Totta kai tämä Suomessakin otetaan vakavasti, sillä pommipaketteja on lähetty Eurooppaan ja sen ulkopuolellekin päämäärättömästi. Nyt on syytä olla hieman varautuneempi, vaikka meidän tietojemme mukaan uhka ei varsinaisesti Suomeen kohdistukaan, sanoo Suojelupoliisin turvallisuusyksikön päällikkö Kari Harju.

Esimerkiksi valtioneuvostoon tuleva posti tarkastetaan normaalistikin tarkkaan, mutta valtioneuvoston turvallisuusjohtajan Timo Härkösen mukaan henkilökuntaa on pyydetty kiinnittämään erityistä huomiota saapuvaan postiin. Myös työmatkalla olevalle pääministeri Mari Kiviniemelle (kesk.) on annettu selvitys tilanteesta.

Kari Harjun mukaan Euroopan turvallisuusviranomaiset keskustelevat tilanteesta, mutta hän ei halua kertoa tietojen vaihdosta enempää.

Iskuilla halutaan huomiota

Harjun mukaan kirjepommit sisältävät yleensä pienen määrän räjähteitä, joten niillä ei helposti saa aikaan massiivista tuhoa.

- Yleensä kirjepommeilla ja muilla terroriteoilla yritetään saada huomiota, mutta tietysti myös jonkinlaista tuhoa. Vaarallisimpia nämä kirjeet ovat niiden vastaanottajille tai niitä kuljettaville ihmisille.

Normaalisti kirjepommit rakennetaan niin, että ne räjähtävät vasta niitä avattaessa. Joskus ne halutaan räjäyttää ajastimen avulla esimerkiksi pakettia kuljettavassa kulkuneuvossa. Pommin rakentaminen vaatii Harjun mukaan ammattitaitoa.

- Rakentajalla täytyy olla ainakin sähköteknistä tietoa sekä räjähteiden tuntemusta. Lisäksi ne ovat vaarallisia myös tekijälle, eli sellaista ei kannata rakentaa pilailumielessä.

Kirjepommit Suomessa harvinaisia

Postipommin lähettäjä on melko harvoin jokin organisaatio, vaan niiden takana on usein yksittäinen ihminen.

- Tyypillisimmillään kirjepommin lähettäjä on joku katkeroitunut yksilö, Harju kuvaa.

Suomessa kirjepommit tai -paketit ovat Harjun mukaan erittäin harvinaisia. Huomattavasti enemmän poliisi saa erilaisia uhkauksia pommeista.

- Nekin käytännössä osoittautuvat ilkivaltaisiksi ilmoituksiksi.

Lue myös:

    Uusimmat