Mainos

Supo-juttu siirtyy syyteharkintaan

Suojelupoliisia koskeva teleurkintajuttu siirtyy syyteharkintaan kaikkien epäiltyjen osalta.

Esitutkinnan tutkinnanjohtajat valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto ja rikosylikomisario Veli-Pekka Loikala ovat tänään päättäneet saattaa asian valtionsyyttäjä Jukka Rappen syyteharkintaan, koska esitutkinnassa ilmitulleista seikoista voidaan päätellä, että rikoksia on tapahtunut.

Epäiltyinä on kolme Suojelupoliisin (Supo) poliisimiestä ja kaksi siviiliä. Supon päällikköä Seppo Nevalaa epäillään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja osastopäällikkö Petri Knapea virkavelvollisuuden rikkomisesta. Supon aluepäällikkönä toiminutta miestä epäillään virkarikoksen ohella yllytyksestä törkeään viestintäsalaisuuden loukkaukseen.

Aluepäällikön uskotaan saaneen Sonerasta teletietoja laittomasti syksyllä 2000. Tähän liittyen Soneran turvallisuuspäällikköä ja yhtä toista henkilöä epäillään törkeästä viestintäsalaisuuden loukkauksesta. Nevalan ja Knapen epäily perustuu siihen, että he saivat tietää tapahtuneesta jo syksyllä 2002, mutta eivät tehneet rikosilmoitusta.

Valtionsyyttäjä Rappe on ilmoittanut pyrkivänsä suorittamaan syyteharkinnan marraskuun loppuun mennessä. Asia voi syyteharkintavaiheen aikana edellyttää myös tietosuojavaltuutetun kuulemista.

Supo toivoo nopeaa käsittelyä

Virantoimituksesta pidätetyn Seppo Nevalan sijainen Hannu Moilanen toivoo, että teleurkintasotkuun saataisiin selvyys mahdollisimman pian.

-Voi sanoa, että aina on parempi, jos vakinaiset päälliköt hoitavat tehtäviään. Meillä on kuitenkin tehty jo nimityskierros ja täytetty kaikki paikat, joten vajausta ei ole. Työmoraali on kunnossa ja tehtävät hoidetaan, Moilanen vakuuttaa.

Syyteharkinnan kestäminen marraskuun lopulle asti tarkoittaisi sitä, että Nevala ja Knape ovat poissa työstä vielä ainakin kaksi ja puoli kuukautta.

-Toivomme tietysti, että syyteharkinta saataisiin tehtyä nopeamminkin, Moilanen sanoo.

Jos syytteitä nostetaan, hyllytys voi kestää pidempäänkin.

Seppo Nevala ja Petri Knape pidätettiin viroistaan viime viikolla. Kolmas epäilty, pohjoisen alueyksikön päällikkö, siirrettiin toisiin tehtäviin jo aiemmin. Hänen varsinaista virasta pidättämistään ei ole saatu alulle, koska miestä ei ole sairausloman takia päästy kuulemaan.

Knapen sijaiseksi operatiivisen linjan johtoon on nimetty ylitarkastaja Lasse Anttila. Hannu Moilasen vakinaista virkaa suojelupoliisin preventiivisen linjan johtajana puolestaan hoitaa ylitarkastaja Ilkka Salmi. Myös pohjoisen alueyksikön päällikön tehtävässä toimii nyt sijainen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.