Supertiistai neljän erilaisen persoonan kisa

Yhdysvaltojen esivaaleissa äänestetään tänään yli 20 osavaltiossa. Päivää kutsutaan niin sanotuksi supertiistaiksi. Esivaalitaistossa on mukana hyvin erilaisia ehdokkaita.

Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään 4. marraskuuta. Voittaja astuu virkaan tammikuussa 2009. Täydet kaksi kautta istunut presidentti George W. Bush ei saa enää asettua ehdolle kolmannelle kaudelle.

Hillary Diane Rodham Clinton

Hillary Clinton on New Yorkin senaattori ja Yhdysvaltojen entisen presidentin, Bill Clintonin, vaimo. Hillary Clinton on toiminut ennen poliittista uraansa asianajajana.

Hillary Rodhamin, 60, isä pyöritti pientä tekstiilitehdasta. Rodham meni opiskelemaan lakia Yalen yliopistoon, jossa hän tapasi vuonna 1971 myös lakia opiskelevan Bill Clintonin.

Kun Bill Clinton valittiin Yhdysvaltain presidentiksi vuonna 1992, Rodham alkoi käyttää nimeä Hillary Rodham Clinton. Hänestä tuli ensimmäinen Yhdysvaltain presidentinpuoliso, joka on suorittanut tohtorin tutkinnon, ja jolla on oma ura.

Clintoneilla on yksi tytär. He kuuluvat metodisteihin.

Mikäli demokraattipoliitikko Hillary Clintonista tulee presidentti, hän olisi Yhdysvaltain historian ensimmäinen nainen virassa. Lisäksi se olisi ensimmäinen kerta, kun sekä mies että vaimo ovat olleet presidenttinä.

Barack Obama

Barack Obama syntyi Honolulussa Havaijilla vuonna 1961. Hänen kenialainen isänsä ja yhdysvaltalainen äitinsä tapasivat Havaijin yliopistossa, jossa Obaman isä oli vaihto-oppilaana. Vanhemmat erosivat, kun Obama oli kolmevuotias.

Obama opiskeli Harvardin yliopistossa ja vaikutti Harvard Law Review -lehden johdossa. Hän oli lehden ensimmäinen mustaihoinen johtaja. Obama on myös toiminut ihmisoikeusasianajajana sekä professorina Chigagon yliopistossa.

Obama on Illinoisin senaattorina viides mustaihoinen senaattori Yhdysvaltain historiassa ja ainoa mustaihoinen nykyisistä senaattoreista. Demokraattipoliitikko Obama on Irakin sodan pitkäaikainen vastustaja.

Obama on naimisissa ja hänellä on kaksi tytärtä. Hän on uskolliselta vakaumukseltaan kristitty.

Mikäli Obama voittaisi presidentinvaalit, hän olisi Yhdysvaltain historian ensimmäinen mustaihoinen presidentti. Hän olisi myös ensimmäinen presidentti, joka ei ole syntynyt yhdessä 48:sta viereisestä osavaltiosta.

John Sidney McCain III

John McCain, 71,on ollut Arizonan senaattori vuodesta 1987. Hän pyrki republikaanien presidenttiehdokasehdokkaaksi jo vuoden 2000 vaaleissa, mutta hävisi Texasin kuvernöörille George W. Bushille.

John McCainin isä ja isoisä olivat amiraaleja, ja McCain meni myös laivastoakatemiaan. Vietnamin sodassa hän lensi A-4 Skyhawkia. Vuonna 1967 hänen koneensa räjähti siihen osuneesta raketista. Onnettomuudessa sai surmansa 134 ihmistä, mutta McCain pelastui. Samana vuonna McCainin Skyhawk ammuttiin alas, ja hän joutui yli viideksi vuodeksi sotavangiksi. Hänet vapautettiin 1973. Hän palveli laivastossa vuoteen 1981 asti, jolloin jäi eläkkeelle kapteenina.

McCain on suurperheen isä. Hänellä on toisen vaimonsa Cindyn kanssa seitsemän lasta. Yksi lapsista on adoptoitu perheeseen Bangladeshista.

McCain tuki Irakin sotaa 2003, mutta kehotti "huomattaviin toimintatavan muutoksiin". Entisenä sotavankina hän esitteli vuonna 2005 McCain Detainee Amendmentin, joka kielsi julman, epäinhimillisen ja alentavan kohtelun kaikkien puolustusministeriön ja CIA:n pitämien vankien kuulustelussa.

Willard Mitt Romney

Mitt Romney, 60, on liikemies ja rebublikaanipoliitikko, joka toimi Massachusettsin kuvernöörinä 2003–2007. Hän oli myös vuoden 2002 Salt Lake Cityn talviolympialaisten toimitusjohtaja.

Romney valmistui Harvardista 1975, samana vuonna kuin George W. Bush, mutta he eivät tunteneet toisiaan erityisen hyvin.

Uskonnoltaan Romney on mormoni ja ollut 30 kuukautta lähetyssaarnaajana Ranskassa. Romney meni naimisiin lukioihastuksensa kanssa vuonna 1968 ja heillä on viisi poikaa.

Vaalikampanjassaan Romney on keskittynyt tavoittelemaan etenkin kristillisen oikeiston ääniä. Hän otti kuvernöörikautensa lopulla kantasolututkimuksessa, abortissa, ehkäisypillereihin ja homoseksuaalien oikeuksissa selkeän konservatiivisen kannan pyörtäen aiemmat sanomisensa.

Lue myös:

    Uusimmat