Mainos

Supertiistai ei vielä ratkaise Obaman vastustajaa

Yhdysvaltain esivaalien suuri päivä, niin sanottu supertiistai, vie uurnille kymmenen osavaltion äänestäjät.

Presidenttiehdokastaan näissä osavaltioissa äänestävät republikaanit eivät pääse kuitenkaan ratkaisemaan kisaa, kuten usein takavuosina: tässä esivaalissa ei saada ratkaisua aikaan vielä pitkään aikaan. Ei ainakaan ennen, kuin joku neljästä ehdokkaasta pudottautuu kisasta.

Pääehdokkaista entisen kuvernööri Mitt Romneyn ennakoidaan saavan taakseen tiistaina helposti kolme osavaltiota, muun muassa Massachusettsin, jossa hän oli kuvernöörinä. Lisäksi hän voittaa Virginiassa, sillä esivaaliteknisistä syistä osavaltiossa ovat ehdolla vain Romney ja kongressiedustaja Ron Paul.

Romney ei kuitenkaan saa ennusteiden mukaan mitään varsinaista ja ratkaisevaa jättipottia. Entisen kuvernöörin Rick Santorumin äärikonservatiivinen agenda puree eteläisissä osavaltioissa ja hänen uskotaan saavan taakseen Tennesseen ja Oklahoman.

Entinen edustajainhuoneen puhemies Newt Gingrich kaapannee kotiosavaltionsa Georgian esivaalivoiton.

Tärkein osavaltioista on Ohio, jossa Romney ja Santorum ovat jotakuinkin taloissa mielipidemittauksissa. Ohio on psykologisesti tärkeä, sillä yksikään republikaani ei ole voittanut ilman Ohion tukea esivaalia tai varsinaista presidentinvaalia.

Kaikki kymmenen osavaltiota jakavat valitsijamiehet suhteellisen vaalitavan mukaan, eli valitsijat jakaantuvat ehdokkaiden kesken. Tämä tarkoittaa puolestaan sitä, että pääehdokkaat ovat yhä varsin kaukana ehdokkuuteen vaadittavasta 1 144 valitsijasta. Joidenkin ennusteiden mukaan ratkaisua republikaanien ehdokkaasta saadaan odottaa jopa alkukesään.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.