Superpotti riemastuttaa Pohjois-Espoossa – "Että koko isosta Euroopasta juuri tänne"

Espoon pohjoisosaan tipahtanut superpotti on saanut aikaan kovan kuhinan ja arvuuttelun alueella. Jossain täällä, näiden maalaismaisemien ja pientaloalueiden keskellä, on nyt joku onnellinen, jolla ei todennäköisesti ole huolta rahasta enää koskaan.

Pohjoisespoolainen nettipelaaja voitti eilen illalla ainoalla täysosumalla Eurojackpotin kaikkien aikojen suurimman potin, 61,2 miljoonaa euroa. Summa herättää pitkiä huokauksia ja naurua Niipperissä, joka on pieni asuinalue Kalajärven kupeessa Pohjois-Espoossa.

– Aamulla Kalajärven kuntosalilla jättipotti oli hyvin yleinen puheenaihe, kertoo pihallaan aurinkoisesta päivästä nauttiva Eija

– Moni mietti, voisiko voittaja olla joku nuori, joka on pelannut netissä. Kalajärvellä asuu paljon nuoria perheitä, siellä varmasti nettipelaaminen on yleistä. Tässä Niipperissä asuu vähän iäkkäämpää väkeä, ovatkohan he osanneet netissä pelatakaan, miettii hänen miehensä Alpo.

Eläkkeellä oleva pariskunta on jo ehtinyt päivitellä voittosummaa.

– On se hirmuinen summa. Tavallaan harmi, että meni yhdelle, olisi siitä riittänyt jakaa porukallekin. Toki jos kuulisin, kuka voittaja on, onnittelisin vilpittömästi. Toivottavasti voitto meni jollekin alueen lapsiperheelle, Eija sanoo.

Tutulla perheellä verhot visusti ikkunoiden edessä

Vähän kaksikko on ehtinyt jo kurkkia aitojen yli naapureiden pihoihin. Esimerkiksi lähistöllä asuva tuttu lapsiperhe on pysynyt verhojen takana koko aamun, josko siellä jotain juhlittaisiin, he nauravat.

Pariskunta on sitä mieltä, että elämän perusasiat pysyisivät aika samoina, jos vastaava potti osuisi omalle kohdalle.

– Tuskin edes muuttaisimme, meidän on hyvä täällä. Loma-asunto tulisi kyllä hankittua jostain etelästä, sitä saisivat ystävätkin sitten vapaasti käyttää. Omaan hyvinvointiin ja kuntoon tulisi panostettua esimerkiksi liikunnan ja hoitojen avulla, omille lapsillekin menisi lahjoituksia, he kertovat.

– Ja kyllä tuollaisesta summasta lahjoittaisimme jo useamman miljoonan hyväntekeväisyyteen, lastensairaalaan ja syöpätutkimukseen. Niin ja Pohjois-Espoon urheiluseuralle menisi kanssa rahaa, he tekevät hyvää työtä, Alpo lisää.

Kahvilasta kurkitaan limusiinia

Niipperissä sijaitsevan Kahvi-Pirtin osakas Kirsi Kortelainen nauraa makeasti, kun kuulee, että jossain lähistöllä asuu jättipotin voittaja.

– Täytyy alkaa kurkkia, meneekö tästä kohta limusiini ohi, Kortelainen sanoo.

– Kyllä nyt on jollekin iskenyt sellainen potti, että puheisiin asia nousee viikonlopun aikana ja ensi viikolla varmasti.

Kortelainen pitää summaa hirvittävänä.

– Vaikka olisi mennyt kymmenelle, olisi se silti ollut paljon. Ja nyt yhdelle, huh huh. 

Moni haastateltava yrittäisi aluksi pitää jättivoiton salassa, mutta epäilee onnistuisiko se.

– Tämä on niin pieni ja tiivis yhteisö täällä Pohjois-Espoossa, ettei se naapureilta kyllä pysy salassa, kahville tullut Anneli arvelee. Hänellä on siirtolapuutarhapalsta Niipperissä.

– Ja miksi pitäisikään, kun kerran onni on potkaissut!

Kortelainen sen sijaan miettii, että uskaltaisiko voitosta tehdä julkista, jos se omalle kohdalle osuisi.

– Arvailua täällä tulee varmasti olemaan, varsinkin jos joku nyt ostaa uuden auton tai vastaavaa, hän nauraa.

Pelaaminen alkoi kiinnostaa Espoossa

Annelin mukaan pelaaminen alkoi nyt kiinnostaa, kun kuuli voiton osuneen lähelle.

– Itse palkkaisin rahoilla autonkuljettajan, saisi itselle luksusta ja toiselle työtä.  Toki myös lahjoittaisin rahaa, Kirkon ulkomaanavulle tai Naisten Pankkiin esimerkiksi.

Kahvilassa olevia vantaalaisia naisia voittopotti ei hetkauta.

– Voitto Suomeen, rehellisesti sanottuna ihan sama. En pelaa, kun vain niin pieni osa voittaa ja siihen saa menemään niin paljon rahaa. Sanonta "ainoa ilmainen juusto on hiirenloukussa" sopii tähän pelihuumaan hyvin, toinen naisista kiteyttää.

Sen sijaan kadulla kävellyttä niipperiläistä nuorta miestä alkoi pelaaminen kiinnostaa toden teolla.

– Pelaan varmasti kun ensi kerralla on jaossa jättipotti. Nyt olen koko aamun soitellut kavereille ja kysynyt, osuiko voitto heille, 18-vuotias Eemil sanoo.

– Olisihan se kiva tietää, kuka voiton vei. Itse muuttaisin ulkomaille, siellä on mukavampaa asua kuin Suomessa. Ja lastensairaalalle tai vastaavalle voisin laittaa tuollaisesta potista vaikka miljoonan, hän lisää.

"En tiedä kestäisikö sydän"

Vuodesta 1959 alkaen Niipperissä asunut Reino istuu omakotitalonsa portailla.

– Heti täällä alettiin kyttäämään naapurustoa, mutta tietenkin hyvällä tavalla, hän nauraa. 

– Pohjois-Espoo on pieni alue ja tänne se potti tuli, koko Euroopan kattavasta arvonnasta. Täällä Pohjois-Espoossa on paljon syöpää, kuten uutisissakin sanottiin, mukavaa, että tuli nyt hyviä uutisia jollekin. 

Reino toivoo, että onni olisi tällä kertaa potkaissut esimerkiksi jotain pienyrittäjää.

– Jos itselle tuollainen voitto osuisi, en tiedä kestäisikö sydänkään. Semmoinen potti tuo on, hän sanoo.

Ohi lenkkeilevä Mirja nauraa, että hän heräsi puheluun. 

– Äiti hihkui, että "sano nyt, sano että sä olet voittanut". No en ollut oikeasti edes laittanut rivejä, mutta hauska oli kiusata äitiä vähän aikaa.

Isänsä kanssa palloa pelaava Otto haluaa osallistua myös haastatteluun.

– 60 miljoonaa on aika paljon rahaa. Vähän niinkuin kaksi miljoonaa. Minulla ei ole oikein paljon omaa rahaa, siksi ostaisin legoja koko rahalla. Sellaisia tekniikkalegoja. Sisko voisi saada tuttipullon. Isä ei tarvitse mitään, hän saa leikkiä niillä mun legoilla, 4-vuotias poika haaveilee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja