"Supernannyn" psykoterapeutti vinkkaa, miten puhua lasten ja nuorten kanssa koronaviruksesta: "Tiedonjanoa ei voi ottaa lapsilta pois, mutta pelon ilmapiiriä tulisi välttää"

Näin kerrot koronaviruksesta lapselle 7:45
Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut lääkäri vastasi myös katsojan huoleen raskaana olevien tilanteesta epidemian keskellä.

"Supernanny"  -ohjelmasta tuttu Pia Penttala ja infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen neuvovat vanhempia keskustelemaan lasten kanssa koronavirusepidemiasta avoimesti.

Viiden jälkeen-ohjelmassa vierailleet asiantuntijat pohtivat tilannetta lasten ja nuorten kannalta.

– Nyt on ollut niin laajaa keskustelua tästä koko yhteiskunnassa, että jokainen lapsi on siitä vähän kuullut. Vanhempien tulisi varmistaa se, mitä lapsi tästä ajattelee. Lapsen tulisi myös saada tietoa siitä, että ei ole pelon ilmapiiriä, ohjeistaa psykoterapeutti Pia Penttala.

Sairautta on todettu hyvin vähän lapsilla

– Huolta voisi hälventää se, että lapselle kerrottaisiin, että nimenomaan lapsilla ei ole juurikaan todettu tartuntoja, neuvoo infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen.

Järvinen kertoo, että lapsia on sairastuneiden joukossa huomattavan vähän. Syytä tähän ei edelleenkään tiedetä.

Penttala muistuttaa myös käsien pesusta ja vinkkaa, että lasten ja nuorten kanssa voisi olla hyvä esimerkiksi pyyhkäistä kännykkää tai muita älylaitteita desinfiointipyyhkeellä.

– Teini-ikäiset ovat niitä jotka kulkevat paljon. Heitä voi muistuttaa aivastamaan hihaansa ja ylipäätään tällaisista asioista olisi hyvä keskustella kotona. Vanhempien olisi hyvä tietää, mitä lapsi tuntee ja kokee. Tietoa ja tiedon janoa ei voi ottaa pois lapsilta, Penttala toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat