Mainos

Superkaiku voi paljastaa viranomaisten salaamat sotahylyt

Tätä hylkyä ei Suomen vesiltä löydä, sillä hylky sijaitsee Meksikon merialueella. Kuva: Epa

Uusimman tekniikan tulo kuluttajan ulottuville voi paljastaa asioita, kuten sotasalaisuuksia, joita viranomaiset haluaisivat pitää salassa. Kyseessä on veneilyyn liittyvän kilpavarustelun uusin laite, viistokaikuluotain, joka näyttää merenpohjasta niin hylyt, tietoliikennekaapelit kuin kaasuputketkin.

- Periaatteessa sotasalaisuudet ovat nyt pikkaisen enemmän uhattuina. Viistokaikumittaimet tuovat enemmän suorituskykyä löytää pohjasta sellaista, mitä aikaisemmin ei voinut löytää, sanoo komentajakapteeni Patrik Lillqvist Merivoimien Esikunnasta.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Lillqvist kertoo, että sotien jäljiltä meren pohjassa on muun muassa sotalaivojen hylkyjä, aseita ja ammuksia.

- Ennen kaikkea pohjassa on vanhoja merimiinoja, joita sodan jälkeen raivattiin, mutta joita kaikkia ei pystytty löytämään. Ehkä tässä tulee lisätietoa meillekin, jos ihmiset niitä löytävät, että missä ne sijaitsevat.

Se, kuinka helposti viistokaikuluotain salaisuuksia merenpohjasta löytää, riippuu olosuhteista.

- Kuumana kesäpäivänä ääni taipuu suoraan merenpohjaan niin, että ne havaintoetäisyydet ovat hyvin lyhyet. Näin talvella, jos merelle lähtisi katsomaan, niin merenpohjasta löytyy paljon enemmän havaintoja. Toinen vaikuttava tekijä on se, kuinka korkealla viistokaikuluotain on. Jos se on hyvin lähellä pintaa, niin välttämättä ei näe kovinkaan pitkälle, kun taas jos sen saa lähelle pohjaa, niin näkee pidemmälle.

Laitteiden hintahaitari on erittäin laaja, halvimmillaan superkaiusta joutuu pulittamaan puolitoistatuhatta euroa. Lupaa viistokaikuluotaimen käyttöön ei tarvitse.

- Se, mihin luipa tarvitaan, on merenpohjan systemaattinen kartoittaminen. Eli jos ajetaan järjestelmällisesti tarkoituksena katsoa, mitä pohjasta löytyy ja onko siellä jotain kaasuputkia tai muita johtoja, niin se on luvanvaraista, jota aluevalvontalaki määrittää.

Merenpohjassa on muun muassa puolustusvoimien viestiliikennekaapeleita, kuten siviilikaapeleitakin sekä merenalaisia kuuntelujärjestelmiä.

- Ehkä siellä on jotain muutakin, sanoo Lillqvist salaperäisesti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.