Mainos

Superin johtaja: Tapaus Broman kaukana ihmisarvoisesta loppuelämästä

Tuoreessa vanhuspalvelulaissa turvataan vanhalle ihmiselle arvokas elämä ja turvallinen hoito. Käytännön kokemus osoittaa, että tilanne ei ole aina näin herttainen.

Kuullessaan tv-insertissä äitinsä tarinan kertoneen Bromanin vastoinkäymisistä, Superin hallituksen puheenjohtaja Silja Paavola tuumaa yks'kantaan:

– Kyllä tuo nyt on kaukana arvokkaasta loppuelämästä. On aika kornia, että meidän yhteiskunnassa joutuu odottamaan monta tuntia kotihoitoa, vaikka kaikki tietävät, että voi kaatua koska vaan.

Paavola kertoo, että kentältä, työntekijöiden puolelta, raportoidaan jopa heitteillejätöistä.

– Jos ihminen on suurimman osan vuorokaudesta voipuneena tai siten että ei yksin pärjäisi siellä kotona niin silloin voi sanoa, että se on yhteiskunnalta jopa heitteillejättöä.

Paavola liputtaa ryhmäkotien puolesta

– Kotihoito ei tule pelastamaan niitä vanhuksia, jotka tarvitsevat laitoshoitoa. Palvelutalo ei ole se paikka, joka palvelee näitä ihmisiä parhaiten. Palvelutalot ovat kuin kerrostaloasuntoja ja ne ovat ympärivuorokautista hoivaa tarvitseville liian eristävä ratkaisu. Nyt tarvitaan ryhmäkoteja. Samassa kerroksessa olisi iso olohuone, yhteinen ruokailutila ja potilailla olisi silti omaa yksityisyyttä.

Paavola on huolissaan tulevaisuuden kotihoitajista ja tekijöiden riittävyydestä.

– Lähihoitajatutkinnon aloituspaikkoja tarvittaisiin 2000 nykyistä enemmän. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.