Mainos

Supercellille sataa kehuja: Suomi on pelien Piilaakso

Professori Frans Mäyrän mukaan miljardiluokan Supercell -kauppa kertoo kansainvälisestä arvostuksesta suomalaista alan osaamista kohtaan.

– Kaupallisessa mielessä, pelien suunnittelussa ja taiteellisessa toteutuksessa on tehty fiksuja ratkaisuja. Suomalaiset tekijät ovat ehdotonta maailman kärkeä, mikä on noteerattu nyt myös Aasian suunnalla, pelikulttuurin asiantuntija kommentoi.

– Supercellin pelit Hay Day ja Clash of Clans on kehitetty erittäin onnistuneesti tietylle kohderyhmälle. Omassa lajityypissään ne ovat toimivia tuotteita.

Menestyneessä suomalaisyhtiössä suhteellisen pienille tiimeille on annettu paljon taloudellisia ja tuotannollisia vapauksia, minkä on sanottu olevan onnistuneen luovan työn salaisuus.

– Ei ole myöskään helppoa tarjota pelipalvelua suoraan globaaleille markkinoille. Supercell on tehnyt usealla alalla erinomaista työtä. Sen taustalla on kokeneiden alan toimijoiden tietotaito.

Pohjana kasvava harrastuskulttuuri

Mäyrä nostaa suomalaisen pelialan kehityksen avaintekijöiksi harrastuneisuuden ja ideoiden tukemisen.

– Nuorille on kehittynyt koodaamisen ja pelien tekemisen ympärille oma harrastuskulttuurinsa.

– Esimerkiksi Tekesin tukipolitiikalla on määrätietoisesti rohkaistu taiteen ja digitaalisen kulttuurin tekemistä. Nyt se panostus kantaa hedelmää, hän jatkaa.

Nouseva ala

– Tämänpäivän uutisen kautta yrityskentän arvo tuplaantui Suomessa. Se tulee varmasti houkuttelemaan tänne nuoria osaajia ja tekee Suomea tunnetuksi kansainvälisesti, Mäyrä pohtii pelialan tulevaisuutta Suomessa.

Voiko Suomesta tulla pelien Piilaakso?

– Esimerkiksi pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Oulun keskittymät ovat jo tunnettuja osaamisestaan. Ne houkuttelevat jo nyt kansainvälisiä tekijöitä.

Mäyrän mukaan Suomi kiinnostaa korkeasta verotuksesta ja ilmastosta huolimatta.

– Koko Suomea voi kutsua pienimuotoiseksi pelien Piilaaksoksi.

Professorin mielestä on oleellista, että Supercellin pääkonttori jää Suomeen.

– Olisi ikävää, jos yhtiön päätösvalta ja toimintakulttuuri mullistettaisiin. Japanilaiset suuromistajat haluavat, että hyvin tehdyt asiat toimivat jatkossakin. Paikallisuuden säilyttäminen on siinä tärkeässä roolissa.

Haastavat markkinat

Mäyrä kuvaa Aasian pelimarkkinoita haastaviksi, mutta näkee uudessa suomalais-japanilaisessa liittoumassa mahdollisuuksia.

– Japanissa ja Kiinassa kehitetään pelejä, jotka menestyvät omassa kulttuurissaan. Länsimaiset ja yhdysvaltalaiset video- ja tietokonepelit eivät ole puolestaan pärjänneet siellä niin hyvin.

–Supercellin kauppa ei ollut pelkästään omistukseen liittyvä järjestely, vaan myös strateginen liike. Supercellille aukeaa mahdollisuus menestyä Aasiassa. Japanilaiset saavat taas organisaatioonsa länsimaista huippuosaamista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.