Mainos

Super-Mario ottaa markkinoista mittaa

Italian tuleva pääministeri Mario Monti on juuri oikea mies pelastamaan Italian, uskoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkija Paavo Suni.

- Hän tulee todella tarpeeseen, hän on tunnettu taloustieteilijä ja vahva talouspoliitikko, Suni toteaa MTV3:n Huomenta Suomessa.

Monti on erittäin haastavan tehtävän edessä - epäluottamus Italiaa kohtaan markkinoilla on todella syvä.

Tutkijan mukaan epäluottamus johtuu markkinoiden pelosta, itse Italian talous ei ole niin kuralla kuin Italian 10 vuoden valtionlainojen 7 prosentin jälkimarkkinakorko antaa ymmärtää.

- Euroopassa on toimittu liian helläkätisesti talouskriisin suhteen. Epäluottamuksessa on kyse siitä, että sijoittajat pelkäävät menettävänsä rahat. Ja kun ruvetaan pelkäämään, korot nousevat. Ja kun korot nousevat, nousee myös pelko markkinoilla ja pyydetään lisää korkoa, Suni kuvailee kierrettä.

Velkakriisissä on aina väistämättä edessä menojen leikkaus, vaikka se heikentääkin talouskehitystä, Suni toteaa.

- Jos velkakriisi pääsee nyt hallitsemattomaksi, se tarkoittaa sitä, että pankkisektori voi huonosti. Jos pankkisektori voi huonosti, lainananto tyrehtyy jolloin meille tärkeät Euroopan vientimarkkinat tyrehtyvät. Silloin mekin olemme siinä samassa junassa muiden kanssa.

Euromaat ovat hyvin vahvasti sidoksissa toisiinsa, Suni muistuttaa.

- Positiivisinta tilanteessa on se, että sekä Kreikalla että Italialla on uudet ei-poliittiset hallitukset, jotka ottavat tilanteen hallintaansa ja vakuuttavat vanhat poliittiset tekijät. Velkakriisi saadaan hallintaan riittävän isolla operaatiolla.

(MTV3)

Katso Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkijan Paavo Sunin haastattelu: (Huomenta Suomi 16.11.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.