Mainos

Super: Kuntalinjaukset jo ennen budjettiriihtä

STTK:laisen Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheenjohtaja Juhani Palomäki (kesk.) vaatii hallitukselta tietoa kuntataloutta koskevista päätöksistä ennen budjettiriihtä.

Palomäen mukaan linjauksista on oltava selvyys jo 20. elokuuta, kun työmarkkinajärjestöjen johto tapaa pääministeri Paavo Lipposen (sd.) keskustellakseen keskitetyn tuloratkaisun edellytyksistä.

Palomäki korostaa, että budjettiratkaisujen on luotava tupolle edellytyksiä vahvistamalla kuntien taloutta, palkkakilpailukykyä ja työllistämismahdollisuuksia. Kuntatalouden leikkausten sijasta valtionosuuksia on lisättävä enemmän kuin valtiovarainministeriön budjettiesityksessä nyt luvataan.

Palomäki muistuttaa kannanotossaan, että pääministeri on useaan otteeseen luvannut hallituksen olevan valmis tukemaan tupon syntyä. Valtiovarainministeriön esitys toimii hänen mukaansa kuitenkin päinvastaiseen suuntaan.

-Siinä esitetään kuntien tuloja vähentäviä veronalennuksia ja leikataan sadoilla miljoonilla euroilla sosiaali- ja terveysministeriön esitystä sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuuksien lisäykseksi.

Palomäki sanoo, että leikkauslinja ja kunta-alan palkkaohjelman toteutumattomuus voi vaarantaa kuntasektorin saamisen mukaan tupoon ja vaikeuttaa kunta-alan sopimusneuvotteluja myös liittokohtaisella kierroksella.

Palomäki muistuttaa, että kuntasektorin ammattiliitot yli keskusjärjestörajojen suhtautuvat yksiselitteisen kielteisesti veronalennusten käyttämiseen tupoporkkanana.

-Hoitoalan liitot ovat lisäksi selkeästi ilmoittaneet, että kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuuksien mittavat korotukset ja riittävä taloudellinen panostus kansallisen terveysprojektin esityksiin ovat meille kynnyskysymyksiä tupon edellytyksiä rakennettaessa.

Super edustaa noin 53000:ta pääosin perus- ja lähihoitajina työskentelevää jäsentä. Kaikkiaan kuntasektorilla on noin 410000 palkansaajaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.