Suositus: Kuivakäymälöitä haja-asutusalueille

Tuore selvitys suosittaa kuivakäymälöitä tai vähävetistä käymälää haja-asutusalueelle. Näillä vaihtoehdoilla saadaan käymäläjäte myös hyötykäyttöön, suosittelee Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys. Limnologi Juha Niemen mukaan tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää saada käymäläjätteiden fosfori lannoitteeksi kasvintuotantoon.

Vuoteen 2014 mennessä haja-asutusalueilla asuvien on tehostettava jätevesien puhdistustaan. Niemen mukaan asetus on hyvä, mutta jätevesien puhdistusmenetelmiä valitessa olisi katsottava jo kauemmas tulevaisuuteen. Maaseudulle olisi valittava sellaisia puhdistusmenetelmiä, jotka mahdollistavat fosforin uusiokäytön.

Niemi muistuttaa, että maailman louhittavat fosfaattivarat ovat rajalliset. Niiden on arvioitu loppuvan sadassa vuodessa. Tästä syystä myös kunnallisilla vedenpuhdistamoilla olisi syytä etsiä keinoja saada fosfori takaisin lannoitekäyttöön.

-Tällä hetkellä kunnallisilla puhdistamoilla lietteet mädätetään ja kompostoidaan ja käytetään viherrakentamiseen. Se (liete) voitaisiin hyödyntää fiksumminkin, sanoo yhdistystä edustava Niemi.

Into jätevesien puhdistamiseen vaihtelee

Yhdistyksen selvityksen mukaan kuivakäymälä sekä vähävetinen käymälä ovat jatkokäsittelyratkaisuineen myös asukkaan kannalta halvimmat vaihtoehdot. Tällöin kustannuksiin on laskettu myös 15 tai 30 vuoden käyttö. Niemen mukaan kuivakäymälän vuotuiset käyttökulut ovat noin 50 euron suuruusluokkaa.

Sen sijaan into ratkaista oman talon tai kesäasunnon jätevesienpuhdistus ei Niemen mukaan ole kovin korkealla.

Niemen mukaan haja-asutusalueella pidettyjen tilaisuuksien perusteella näyttää aika heikolta.

-Ainakin puolet tuntuu olevan semmoisia, jotka eivät laita uutta järjestelmää määräaikaan mennessä.

Niemen mukaan yhtenä syynä tähän ovat korkeiksi koetut kustannukset.

-Varmasti haja-asutusalueen vesillä on vaikutusta, ei pelkästään Itämereen vaan myös lähivesiin. Tällä hetkellä miljoona haja-asutusalueella asuvaa kuormittaa yhtä paljon kuin neljä miljoonaa kunnallisessa verkossa olevaa.

Edullisimmillaan jätevesipulmat ratkeavat ulkohuussillisella kesämökillä.

-Erotteleva järjestelmä on tuolloin hyvä. Se erottaa jo vessan pöntössä virtsan ja ulosteen. Tuolloin virtsa voidaan käyttää suoraan laimennettuna puutarhassa. Uloste vaatii vuoden jatkokompostoinnin, Niemi sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat