Suositus asuntolainojen ehtojen kiristämisestä säikäytti nuoret

Finanssivalvonnan antama suositus asuntolainojen ehtojen kiristämisestä on herättänyt runsaasti keskustelua etenkin internetin keskustelupalstoilla. Suosituksen mukaan pankkien pitäisi vaatia asuntolainanottajilta 10 prosentin omia säästöjä.

Toissapäivänä julkaistu uutinen kirvoitti keskustelua välittömästi. Monet pelkäävät, että käytäntö ajaisi Suomea entistä syvempiin luokkajakoihin.

- Rahamiehet täällä porskuttaa ja köyhät laitetaan kyykkyyn. Tämä on entinen hyvinvointivaltio, Jo nimimerkillä esiintyvä kirjoittaa.

Perheellinen nimimerkillä kirjoittava pelkää, että etenkin nuoret perheet joutuvat ohjeistuksen myötä entistä ahtaammalle.

- Kyllä yksin tai puolison kanssa työssäkäyvät parit säästävät summan nopeastikin, mutta entä ne nuoret ensiasunnon ostajat, joissa mies on ollut ehkä puoli vuotta töissä ja avopuoliso on kotona odottamassa esikoistaan? Silloin se raha on aika tiukalla.

Keskusteluissa nousee myös vahvasti esiin aluejako. Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat korkeita. Ensiasunnosta joutuu helposti pulittamaan toistasataa tuhatta. Tuosta määrästä omasäästöosuus olisi karkeasti varainsiirtoveroineen noin 15.000 euroa. Kun vuokrat ovat kovat, ei säästöön juurikaan jää rahaa.

- Kalliista vuokra-asumisesta ei paljoa säästellä, vaikka olisi millaset halut ja molemmilla kohtuullinen palkka. Vaikka kaikista ylimääräsistä on jo luovuttu; ei juhlia, ei muita vapaa-ajan harrastuksia ilmainen lenkkeily, ei vaateostoja, ei meikkejä, baareja yms. Kaikki on harkittu tarkkaan, miten saisimme asuntoa varten rahaa säästöön, mutta aina tulee seinä vastaan. Pitää olla syntynyt kultalusikka suussa ja perintörahat takataskussa, kirjoittaa nimimerkki no huhhuh MTV:n uutisten nettisivuilla.

Nordea rauhoittelee asuntolainaa harkitsevia

Nordean yksikönjohtaja Jussi Mekkonen rauhoittelee tilannetta. Hän muistuttaa, että Nordeassa jokaisen lainanhakijan tilanne arvioidaan henkilökohtaisesti.

- Jos luottokykyä on, voidaan lainaa antaa enemmänkin kuin se 90 % asunnon hinnasta.

Mekkonen myös kertoo, että Nordeassa pohditaan parhaillaan sitä, miten Finanssivalvonnan suositusta aletaan käytännössä soveltaa.

- Tämä asia on hyvin monipiippuinen. Täytyy esimerkiksi ottaa huomioon asiakkaan kokonaisvelkaantuminen. Lainanhakijalla voi olla paljon muitakin lainoja, kuten esimerkiksi auto- tai kulutusluottoja.

Myös OP-keskuksessa pohditaan vielä sitä, miten Finanssivalvonnan suositus tulee toimimaan käytännössä.

Pankinjohtaja Mikko Hyttinen kuitenkin ymmärtää nuorten perheiden huolen.

- Jos pankkikäytäntö muuttuu Finanssivalvonnan suosituksen mukaiseksi, se on totta, että osa nuorista perheistä ei pysty asuntoa niin helposti ostamaan.

Lue myös:

    Uusimmat