Mainos

Suositun torjunta-aineen turvallisuus epäilyttää

Suomen käytetyimpiin torjunta-aineisiin kuuluva glyfosaatti aiheuttaa kiistelyä. EU:n hyväksymää ainetta on viimeaikaisessa tutkimuksessa väitetty vaaralliseksi ja sen on sanottu vaikuttavan perimään.

Kesäkuussa kansainvälisen tutkijaryhmän Yhdysvalloissa julkaisema raportti on kyseenalaistanut torjunta-aineen turvallisuuden. Tutkimuksen mukaan glyfosaatti on aiheuttanut koe-eläimille sikiövaurioita ja keskenmenoja.

Suomalaistutkijan mukaan kiistellystä torjunta-aineesta tarvitaan laaja-alaisia tutkimuksia. Dosentti Merja Kontro Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitokselta näkee tärkeäksi ympäristö- ja terveysviranomaisten yhteistyön.

– Kyllä siellä [raportissa] on niin paljon näyttöä siitä, että se aiheuttaa koe-eläimissä epämuodostumia. Haitallisia vaikutuksia on. Ehkä enemmän tarvittaisiin epidemiologisia tutkimuksia, kuinka paljon ihmiset altistuvat glyfosaatille ja kuinka paljon se todellisuudessa aiheuttaa ongelmia, Kontro sanoo.

Tukes odottaa tuoreimpia tietoja

Suomessa kemikaalien hyväksynnästä vastaava viranomainen Tukes odottaa tuoreita tietoja Saksasta, joka on jäsenmaista valittu selvittämään asiaa. Tuloksia arvioidaan parhaillaan jäsenvaltioiden ja kasvinsuojeluaineita käsittelevän pysyvän komission kokoontumisessa Brysselissä. Suomesta paikalla on kaksi Tukesin edustajaa.

– Siellä on asialistalla glyfosaatti ja siitä ainakin keskustellaan. Vielä ei ole varmaa, joudutaanko siitä sitten keskustelua jatkamaan, sanoo ylitarkastaja Sari Autio Tukesista.

Aution mukaan lisäselvitykset voivat tuoda uutta tietoa turvallisena pidetystä torjunta-aineesta. Tällä hetkellä glyfosaatilla on EU:n hyväksyntä vuoteen 2015 saakka.

– Sinänsä ei ole mitenkään ihmeellistä, etteivätkö lisätiedot ja tutkimukset voisi glyfosaatinkin vaikutuksia tuoda esiin, kun riittävästi sitä tietoa kertyy.

Torjunta-ainemarkkinoilla glyfosaatti pitää ykköspaikkaa, pelkästään Suomessa glyfosaattia sisältäviä valmisteita on myynnissä 37. Esimerkiksi kotipuutarhureiden käyttämän Roundupin tehoaine on glyfosaatti.

Lehtivihreän tappavaa glyfosaattia käytetään puutarhoissa, mutta eniten sitä myydään maanviljelijöille. Suorakylvöön siirtyminen on lisännyt entisestään glyfosaatin käyttöä viljelyksillä. Maanviljelijöiden ja metsätaloustuottajain keskusliitosta kerrotaan, että lähes kaikki maanviljelijät käyttävät glyfosaattia. Yleensä ainetta ruiskutetaan pelloille puinnin jälkeen. Torjunta-ainetta on käytetty paljon, koska glyfosaatti hajoaa ympäristössä nopeasti eikä jää esimerkiksi pohjavesiin.

Katso Mari Mäkisen juttu (Kymmenen uutiset 14.7.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.