Mainos

Suosi kotimaista kalaa

Ympäristöjärjestö WWF suosittelee syömään kotimaista ja vastuullisuusmerkittyä kalaa. Kotimainen, lähellä pyydetty kala sekä Marine Stewardship Councilin MSC-sertifioimat kalatuotteet ovat ympäristönystävän ykkösvalintoja kalatiskillä, WWF määrittelee.

Vastikään julkaistussa suomenkielisessä Meren herkkuja -kalaoppaassa 50 kala- ja äyriäislajia on luokiteltu liikennevalojen värikoodein. Opas löytyy sekä verkosta että tiiviimpänä taskupainoksena.

Tonnikalan syömistä syytä vähentää

Kotimaista ahventa, haukea, muikkua ja madetta voi syödä huoletta, sillä ne saavat luokituksessa vihreän suosi-valon. Siika ja turska ovat keltaisella mieti-listalla. Suositukset on annettu kalapopulaatioiden runsauden mukaisesti – uhanalaiset lajit on siis rankattu punaisiksi.

Punaisten lajien joukossa on ylikalastettu tonnikala ja trooppiset katkaravut. Listalle kuuluvat myös eksoottiset lajit kuten ruijanpallas, puna-ahven ja pangius. Vihreää valoa opas näyttää tonnikalalle, mikä on pyydetty yksitellen vavalla ja siimalla.

MSC-merkintä takaa kalakannan runsauden

Valitessasi oppaassa vihreällä merkittyä MSC-merkinnän saanutta kalaa, tiedät syöväsi elinvoimaista lajia, jonka pyynti ei aiheuta ympäristöhaittoja.

Suomessa on myynnissä vasta neljä MSC-merkittyä kalatuotetta: pakastesei, kaksi tonnikalasäilykettä sekä lohisäilyke.

Kasvatettu kala näyttää keltaista

WWF Suomen meriasiantuntija Sampsa Vilhunen kertoo, että kalankasvatuksessa tarvitaan neljä kiloa luonnonkaloista tehtyä rehua kasvattamaan yhden kilon lohta. Rehukalan alkuperään ja kestävyyteen ei vielä kiinnitetä riittävästi huomiota, vaikka jo yli kolmannes maailman kalansaaliista menee rehuksi kassikaloille tai kotieläimille.

– Kun vesiviljelyyn saadaan vastuullisuuskriteerit ja kasvatuksen ympäristövaikutus minimoitua, toivomme saavamme markkinoille kestävästi tuotettua, sertifioitua, vihreän valon ansaitsevaa kasvatettua kalaa.

Vilhunen uskoo, että kestävällä tuottamisella kaikki kalat saadaan luokiteltua vihreiksi.

Kalakannat syöty sukupuuton partaalle

Asiantuntijoiden mukaan olemme syöneet monet kalakannat sukupuuton partaalle. Jo 75 prosenttia maailman kalakannoista on liikakalastettuja tai sillä rajalla.Tällaisten lajien kalastus ja syöminen täytyisi lopettaa kokonaan, jotta niiden kannat toipuisivat.

Lähde: Ruokatieto

Teksti: MTV3

Kuvat: SXC, Lehtikuva

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.