Suoria sijoituksia ennätysmäärä viime vuonna

YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön Unctadin mukaan suorat sijoitukset nousivat kaikkien aikojen suurimmiksi viime vuonna. Järjestö varoittaa kuitenkin, että tänä vuonna rajojen yli tehtävät suorat investoinnit putoavat rytisten alas maailmanlaajuisen rahoituskriisin vuoksi.

Suoria sijoituksia tehtiin viime vuonna 1833 miljardin dollarin (1251 miljardin euron) arvosta. Lisäystä edelliseen vuoteen kertyi peräti 30 prosenttia. Edellinen ennätys oli vuodelta 2000.

Suoriin sijoituksiin kuuluvat muun muassa yrityskaupat sekä investoinnit kauppaketjuihin, tehtaisiin, kaivoksiin tai muihin vastaaviin kohteisiin. Sen sijaan finanssisijoitukset rahastoihin tai arvopapereihin eivät ole suoria sijoituksia.

Unctadin julkaiseman Maailman investointiraportin mukaan suorat sijoitukset lisääntyivät sekä teollisuusmaihin että kehittyviin maihin Afrikkaa myöten. Teollisuusmaat pysyivät suurimpana kohteena kahden kolmanneksen osuudella.

Suorien sijoitusten lisääntymisen syynä olivat voimakas talouskasvu ja yritysten vahvat tulokset. Yhdysvaltain asuntolainakriisi puhkesi viime syksynä, mutta se ei ennättänyt vielä purra investointeihin.

Tämän vuoden alkupuoliskolla suorat sijoitukset supistuivat jo 10 prosenttia viime vuodesta. Unctadin arvio ei ulotu tuoreeseen finanssikriisiin, joka kuristaa investointien rahoitusmahdollisuudet minimiin.

Yrityskaupat moottoreina

Viime vuonna kasvun moottoreina olivat yrityskaupat. ABM-Amro -pankin myynti Royal Bank of Scotlandille, Fortisille ja Santanderille on historian suurin pankkialan yrityskauppa. Myös kaivosyhtiö Alcanin myynti Rio Tintolle kuuluu jättikauppojen sarjaan.

Euroopan unioni pysyi ylivoimaisesti suurimpana sijoituskohteena 804 miljardilla dollarilla (550 miljardilla eurolla). Yksittäisistä maista Yhdysvallat oli selvä ykkönen 233 miljardin dollarin sijoituksilla. Kehittyvät maat saivat suoria investointeja 500 miljardia dollaria, josta Kiinan osuus oli 84 miljardia dollaria.

Kehittyvät maat nousivat myös tärkeiksi suorien sijoitusten tekijöiksi. 253 miljardin euron investoinneista muualle maailmaan vastasivat etupäässä aasialaiset monikansalliset yritykset.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat