Mainos

Suoraveloitus loppuu - mitä nyt pitää tehdä?

Suoraveloituksen loppuminen tammikuun lopussa on asiakkaalle helppo muutos. Näin lohduttaa muutoksesta huolissaan olevia johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen Finanssialan Keskusliitosta.

Suoraveloituksen tilalle tulee joko e-lasku tai suoramaksu.

– Asiakkaan ei käytännössä tarvitse tehdä mitään. Pankki ja laskuttaja yhdessä tekevät muutoksen automaattisesti e-laskuun ja suoramaksuun. Laskuttaja toki kertoo siitä asiakkaalle kirjeessä, Tolvanen selvensi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Verkkopankkiasiakas saa jatkossa käyttöön e-laskun ja ne, joilla verkkopankkia ei ole, saavat käyttöönsä suoramaksun.

- E-lasku tulee maksajalle suoraan omaan verkkopankkiin. Siitä ei tule paperista laskua kotiin, mutta tiedon saapumisesta voi saada omaan sähköpostiin tai tekstiviestinä, Tolvanen kertoo.

Suoramaksu puolestaan toimii maksajan kannalta pian loppuvan suoraveloituksen tyyliin.

– Siinä saa laskun kotiin, jossa kerrotaan, että lasku maksetaan automaattisesti. Muutos tulee laskuttajalle, joka joutuu käyttämään erilaista tekniikkaa ja palvelua.

Laskuttajat lähteneet muutokseen hitaasti

Finanssialan Keskusliitossa ollaankin nyt huolissaan nimenomaan yrityksistä, sillä suuri osa laskuttajista ei ole vielä ryhtynyt toimiin asiassa.

– Vasta 15 prosenttia laskuttajista on käynnistänyt muutoksen. Jos laskuttaja ei tee mitään, maksuihin tulee häiriöitä suoraveloituksen päättyessä, Tolvanen sanoo.

Tolvanen kehottaa laskuttajia huomioimaan näkövammaisten ja hoitokodissa asuvien tapaiset erityisryhmät ja tarjoamaan myös suoramaksupalvelua. Tavallisia kuluttajilta vaaditaan siirtymävaiheessa hieman valppautta. Laskuttajalta tulevaa postia kannattaa syksyllä seurata tarkasti.

– Siinä laskuttaja kertoo, miten muutos etenee. Postiluukusta tipahtaa standardikirjeitä, joissa kerrotaan suoraveloituksen automaattisesta muutoksesta e-laskuun tai suoramaksupalveluun, mutta joku laskuttaja voi kertoa, että siirtyy lähettämään pelkkiä paperilaskuja. Jos esimerkiksi sähkölasku on ollut suoraveloituksessa 30 vuotta, ei välttämättä huomaa, että tilalle tuleekin paperilasku, joka täytyy muistaa maksaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.