Mainos

Suoramainonnan toimiluvan laajennus hylättiin

Vationeuvosto hylkäsi tänään tiukassa äänestyksessä Suomen Suoramainonota Oy:n postitoimintaluvan laajennushakemuksen. Yhtiö tavoitteli kirjepostin jakelualueen laajentamista pääkaupunkiseudulta koko entiseen Uudenmaan lääniin. Tavoitteena oli päästä eroon raskaasta maksusta haja-asutusalueiden postitoiminnan tukemiseksi.

Valtioneuvosto hylkäsi Suoramainonta Oy:n postitoimintaluvan laajennushakemuksen äänin 8-7. Hylkäämistä kannattivat vasemmistoliiton ja SDP:n ministerit. Luvan olisivat myöntäneet kokoomuksen, RKP:n ja vihreiden ministerit sekä ministeri Kalevi Hemilä (sit.). Valtioneuvoston istunnosta oli poissa kolme ministeriä: valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.), sisäministeri Jan-Erik Enestam (r.) ja kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki (sd.).

Suomen Suoramainonta Oy tavoitteli kirjepostin jakelualueensa laajentamista pääkaupunkiseudulta koko entiseen Uudenmaan lääniin. Viime keväänä Janton-konserniin kuuluva Suoramainonta sai postitoimiluvan pääkaupunkiseudulle. Yhtiö ei kuitenkaan aloittanut postinjakelutoimintaa, vaan odotti laajennusta. Pelkästään pääkaupunkiseudulla yhtiö olisi joutunut maksamaan liikevaihdostaan 20 prosenttia haja-asutusalueiden postitoiminnan tukemiseen tarkoitettua maksua.

Suoramainonnan toimilupa-alueen laajentaminen olisi poistanut maksun, koska sitä peritään vain tiheään asuttujen alueiden postinjakelulta. Entisen Uudenmaan läänin alueen väestötiheys on 135,7 asukasta neliökilometrillä. Maksua peritään alueella, jolla väestötiheys on vähintään 250 asukasta neliökilometrillä.

Alkuperäistä lupaa myönnettäessä Suomen Posti Oy suhtautui hankkeeseen kielteisesti. Suoramainonnan jätettyä viime elokuussa hakemuksen toimilupa-alueen laajentamisesta järjestettiin uusi lausuntokierros, jolloin Suomen Posti muutti suhtautumistaan myönteiseksi.

Valtioneuvosto käsitteli pitkään

Valtioneuvosto käsitteli luvan myöntämistä useita kertoja. Kulttuuriministeri Claes Andersson (vas.) pyysi asiakirjat kertaalleen haltuunsa, ja kerran asia poistettiin valtioneuvoston asialistalta.

Viime vaiheessa väännettiin kättä toimiluvan laajentamisen oikeudellisesta puolesta. Postitoimintalain mukaan lupa kirjepostin välittämiseen muillekin kuin Suomen Postille on myönnettävä, jos hakija on vakavarainen ja kykenee ilmeisesti säännölliseen postitoimintaan.

Liikenneministeriön mielestä Suoramainonta on vakavarainen ja kykenee säännölliseen postitoimintaan myös laajennetulla toimialueella. Suoramainonta olisi käyttänyt postin jakelussa nykyistä jakeluverkkoaan, jonka palveluksessa on yhtiön antaman selvityksen mukaan 40 toimihenkilöä ja 2100 jakajaa hoitamassa 634437 talouteen tapahtuvaa osoitteettomien mainos- ja lehtilähetysten jakelua.

Suoramainonta oli myös sopinut yhteistyöstä Suomen Postin kanssa haja-asutusalueilla siksi aikaa, kunnes sen oma toiminta olisi vakiintunut.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.